Vizite externe

 

Mai 2014: Vizită oficială în Capitala Poloniei

Primarul General, Sorin Oprescu, a efectuat o vizită de lucru la Varşovia, la invitaţia primarului capitalei poloneze, Hanna Gronkiewicz – Waltz, in perioada 19 – 20 mai 2014.

Vizita a avut drept scop dezvoltarea cooperării la nivel local între Romania şi Polonia. In afara intalnirilor oficiale, cu primarul orasului Varsovia, Hanna Gronkiewicz – Waltz si primarul adjunct, Michal Olszewski, au fost efectuate vizite la Departamentul pentru Transport al Primăriei Varşovia, la şantierul liniei a doua a metroului capitalei poloneze – în curs de extindere, la Departamentul Sănătate al Primăriei, la spitalul Bielanski şi la Centrul Ştiinţific Copernicus. La întrevederi au participat şi experţi din cadrul celor două primării pe domeniile transporturi, gestiunea traficului, servicii (antreprenoriat), sănătate, ştiinţă şi cercetare, programe pentru tineret.

În cadrul discuţiilor au fost abordate perspectivele de colaborare între cele două capitale în domeniile transport, sănătate, ştiinţă şi inovaţie.

Sorin Oprescu și Hanna Gronkiewicz – Waltz, primarul Varșoviei

Sorin Oprescu și Hanna Gronkiewicz – Waltz, primarul Varșoviei

 

Martie 2014: Vizită oficială în Israel

În perioada 25-27 martie 2014, Primarul General, Sorin Oprescu, a fost într-o vizită oficială în Israel, unde a fost primit de președintele Shimon Pereș și de primul-ministru Benjamin Netanyahu, în semn de recunoaștere a eforturilor pe care Primăria Municipiului București le-a făcut de-a lungul timpului pentru Comunitatea Evreiască din România.

Shimon Pereș, președintele Israelului: „Știu că dumneavoastră, personal, ați făcut multe față de Comunitatea Evreiască. Memorialul Holocaustului, lucrările de refacere a Templului Coral sunt doar câteva dintre acțiunile în care v-ați implicat personal. Ați demonstrat că ați fost și sunteți un prieten al evreilor. Cred că asta spune multe despre dumneavoastră. E vorba, în cele din urmă, de latură dumneavoastră umană.

Sorin Oprescu și președintele israelian Shimon Peres

Cei doi demnitari au discutat despre întărirea relațiile româno-israeliene, în special în privință unor domenii de interes major: agricultura, sănătatea și turismul. Referindu-se la colaborarea dintre cele două state, Sorin Oprescu și-a exprimat încrederea în reluarea unora dintre investițiile blocate pentru moment, dar și-a luat și angajamentul să sprijine eforturile investitorilor israelieni, reducând timpul de așteptare cauzat de birocrație, cel puțin din punctul de vedere al Administrației locale.

„€œRomânia a avut o agricultura puternică. Noi punem pe picioare o agricultura medicală știind că cele mai multe leacuri se găsesc în alimentele pe care le consumăm. Am fi bucuroși să colaborăm în acest domeniu și, bineînțeles și în cel medical, Israelul producând peste 15% din aparatură medicală la nivel global. Vom încuraja investițiile israeliene în România. Ținem minte că România a salvat sute de mii de evrei, mulți dintre ei trăind astăzi în Israel și amintindu-și cu bucurie și cu mândrie de țara de unde au plecat. Există o prietenie istorică între cele două țări și apreciem poziția României în mai toate subiectele de interes. Sunt bucuros că ați venit la Iersualim și îmi doresc să menținem legăturile de prietenie.”, a încheiat Shimon Pereș, președintele Israelului.

Sorin Oprescu și premierul israelian Benjamin Netanyahu

Primarul General, Sorin Oprescu, a avut astăzi o întrevedere și cu Primul Ministru israelian, Benjamin Netayahu, la sediul Guvernului. Cei doi oficiali au convenit asupra unei colaborări mai apropiate între cele două țări.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: „Îmi reamintesc cu plăcere de vizita pe care am făcut-o la Templul Coral. Este o sinagogă unică în lume, pe interiorul cupolei fiind trecute numele tuturor rabinilor importanți. Ultimul dintre cei ce se găsesc acolo este Theodor Herzl care, deși în viață la data inaugurării, a fost inclus între cei mai importanți lideri spirituali ai poporului nostru. Importanța și contribuția lui Herzl la crearea statului israelian demonstrează viziunea pe care au avut-o înaintașii noștri și, de aceea, pentru noi, Templul Coral are o semnificație aparte. Vă mulțumesc și pe această cale pentru grija pe care ați arătat-o în toți acești ani comunității noastre și acestui templu. Vreau să colaborăm pentru viitor, Israelul fiind probabil următorul loc din lume după România, ca țara în care se vorbește limbă dumneavoastră.

Sorin Oprescu și premierul israelian Benjamin Netanyahu

Sorin Oprescu: „Rememorez cu plăcere întâlnirea pe care am avut-o în urmă cu 5 ani și sunt mândru că ceea ce am promis atunci, astăzi este în bună măsură concretizat. Mă refer la ceea ce ține de Administrația locală bucureșteană în relația cu Comunitatea Evreiască de la București.

Primarul General s-a întâlnit și cu primarul orașului Ierusalim, Nir Barkat, pe care l-a asigurat de același interes, legat de o colaborare trainică pe viitor, mai ales în domeniul sănătății. “După mai bine de 40 de ani, în București se construiește un nou spital public. Acest spital, proiectat la nivelul cerințelor de performanță ale actului medical al zilelor noastre, va fi unul de pediatrie, aflat în administrarea directă a Primăriei Municipiului București. Doresc să beneficiem de sprijinul colegilor noștri israelieni pentru dezvoltarea secției de chirurgie cardio-vasculara pediatrică și am convingerea că împreună putem lucra în folosul tuturor semenilor noștri, deopotrivă israelieni și români.”, a declarat Sorin Oprescu.

Nir Barkat, Primarul orașului Ierusalim: „€œSuntem foarte interesați să va sprijinim în domeniul medical. Centrul Medical Universitar Hadassa a dezvoltat cercetare de nivel înalt, este în top 10 în lume. Avem doctori foarte buni, profesioniști de renume internațional.”

Sorin Oprescu și Nir Barkat, primarul Ierusalimului

 

Februarie 2014: Reuniunea dintre Comisia Europeană și primarii capitalelor din UE la Bruxelles

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat la Bruxelles la o nouă ediție a dialogului dintre Comisia Europeană și primarii capitalelor țărilor membre ale Uniunii Europene. Întâlnirea, desfășurată sub titlul “CITIES – Orașele de mâine: Investind în Europa“, reafirmă sprijinul și implicarea pe care își propun să o acorde capitalele în implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse în strategia Europa 2020.

Întâlnirea a fost inițiată și găzduită de Comisarul pentru Politică Regională și Urbanism, Johannes Hahn și de Directorul General al DG Regio, Walter Deffa. Au fost prezenți primarii din Atena, Bratislava, Bruxelles, București, Helsinki, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Romă, Sofia, Stockholm, Tallin, Valetta, Viena, Vilnius, Varșovia și Zagreb.

În cadrul intervenției sale, Sorin Oprescu a subliniat importanța creșterii calității vieții cetățenilor, un prim instrument în atingerea acestui deziderat reprezentându-l definitivarea Agendei Urbane a Uniunii Europene.

În opinia mea, Agenda Urbană Europeană ar fi trebuit fundamentată și adoptată ca document programatic al dezvoltării Uniunii Europene ieri, dar nu-i târziu nici acum. Totuși, să nu uităm că Agenda trebuie să fie mai degrabă o misiune și nu doar o viziune.

În definirea cadrului de referință al Agendei va trebui urmărită obținerea unui grad optim de flexibilitate “astfel încât să fie prevenită fragmentarea politicilor de dezvoltare, dar să fie și armonizate elementele locale bazate pe identificarea propriilor nevoi ale unui teritoriu limitat cu obiectivele strategice de dezvoltare a unei țări sau a întregii Europe“.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso și Comisarul Johannes Hahn, alături de primarii capitalelor UE

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso și Primarul Sorin Oprescu

 

Ianuarie 2014: Vizită oficială în capitala Germaniei

În ianuarie 2014, Primarul General s-a aflat într-o vizită oficială în capitala Germaniei, Berlin, la invitația omologului său, Klaus Wowereit.

Cei doi edili au discutat despre consolidarea relațiilor de cooperare dintre cele două capitale, dar și despre dezvoltarea unor proiecte de infrastructură, transport public, construcția de locuințe sociale și eficiența energetică.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:
Este știut că relațiile economice dintre România și Germania s-au dezvoltat substanțial în ultimii ani, Germania fiind principalul partener economic al țării noastre, și mă refer aici la investițiile private ale companiilor germane din țara noastră. Suntem interesați să dezvoltam parteneriate cu autoritățile germane centrale și locale în domenii importante de dezvoltare economică, mai ales că experiența Berlinului în tranzitia de la un regim la altul este cea mai apropiată de cea a Bucureștiului.

Klaus Wowereit, primarul Berlinului:
Mă bucur că au fost consolidate contactele între București și Berlin și că, astăzi, relațiile dintre orașele noastre au primit o bază solidă prin vizita Primarului General, Sorin Oprescu, la Berlin. O preocupare importantă pentru ambele capitale este și problema fondurilor europene, întrucât orașele au nevoie de aceste fonduri pentru dezvoltare și putem să acționăm pe lângă Comisia Europeană în acest sens.

Primarul General a avut, de asemenea, întrevederi cu directorul Comitetului pentru Relații Economice Est-Europene, cu reprezentanții Asociației Federale a Camerelor de Industrie și Comerț și ai Asociației Federale a Constructorilor din Germania. Cu acest prilej s-a discutat despre atragerea investitorilor germani interesați să dezvolte proiecte în București, îndeosebi în domeniile sănătății, infrastructurii și reabilitării clădirilor de patrimoniu, dar și despre posibilitatea demarării unor proiecte de modernizare a infrastructurii Capitalei.

Sorin Oprescu și Klaus Wowereit, primarul Berlinului

Sorin Oprescu și Klaus Wowereit, primarul Berlinului

 

Decembrie 2013: Conferința “Construirea Viitorului Urban în Regiunea Dunării” la Viena

În decembrie 2013, Primarul General, Sorin Oprescu, a participat la Viena, la invitația omologului său Michael Haupl, la lucrările conferinței “Construirea Viitorului Urban în Regiunea Dunării.”

Cu ocazia acestui eveniment s-au discutat modalitățile concrete de susținere a proiectelor, pentru a maximiza șansele de obținere a fondurilor europene destinate Regiunii Dunărene, în perspectiva viitorului exercițiu bugetar al Uniunii Europene.

Un loc aparte, dar pe care îl considerăm esențial pentru dezvoltarea nu numai a Bucureștiului, dar și a întregii zone este racordarea Capitalei la Dunăre prin canalul București-Dunăre, materializând astfel axa București-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucureștiul poate și trebuie să fie conectat cu celelalte capitale și mari centre urbane europene. Prin și pe Dunăre putem pune bazele unei reale rețele europene de căi navigabile, cu acces direct la portul maritim Constanța, asigurând astfel închiderea lanțului logistic multimodal european. Canalul București – Dunăre poate reprezenta prima implementare de soluție multimodală de transport în regiunea de sud a Dunării”.

Totodată, în cadrul evenimentului, Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, a declarat, prin intermediul unui mesaj video, că: „Rolul important al orașelor și întărirea cooperării între orașe în spațiul dunărean sunt elemente centrale pentru dezvoltarea spațiului dunărean”. Comisarul Hahn a explicat că există deja proiecte concrete în desfășurare, precum și manifestări importante organizate de către orașele din spațiul dunărean, subliniind că perioadă 2014-2020 este hotărâtoare pentru succesul implementării Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării.

La eveniment au fost prezenți, printre alții, primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, care este președintele Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, Milan Ftáčnik, primarul orașului Bratislava, Kurt Puchinger, coordonatorul Strategiei Dunării, Axa Prioritara 10, precum și alți oficiali europeni.

 

Sorin Oprescu, alături de Michael Haupl, primarul Vienei

Sorin Oprescu, alături de Michael Haupl, primarul Vienei

 

Iulie 2013: Vizită oficială în capitala Kazahstanului

La începutul lunii iulie 2013, Sorin Oprescu a efectuat o vizită oficială în Kazahstan, la invitaţia omologului său, Imangali Tasmagambetov, cu prilejul aniversării a 15 ani de la edificarea Capitalei Kazahstanului.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:
Sunt impresionat de Municipiul Astana. Este un oraș nou și, probabil, cea mai tȃnără și spectaculoasă Capitală pe care am avut ocazia să o vizitez. Este foarte clar că avem ce învăţa unii de la alţii, că problemele cu care se confruntă cele două orașe sunt similare. De aceea, consider că o viitoare colaborare este foarte importantă pentru dezvoltarea celor două Capitale, mai ales că relaţiile directe reprezintă o strategie foarte eficientă în stabilirea unor priorităţi și modalităţi de cooperare”.

In cursul primei zile a vizitei efectuate in Kazahstan, Sorin Oprescu a avut o întrevedere la sediul Municipalităţii Astana, unde au purtat discuţii despre realizările și necesităţile celor două orașe, precum și despre importanţa intensificării relaţiilor de cooperare intre Bucuresti si Astana.

Sorin Oprescu a reiterat importanţa parteneriatelor publice-private în dezvoltarea marilor orașe, ca principale surse de progres în evoluţia comunităţilor. În acest context, Primarul General a prezentat intentia Municipalităţii de a transforma Bucureștiul în oraș la Dunăre, invitȃnd, pe această cale, marii constructori kazahi să ia în considerare potenţiala legătura dintre Capitala Romȃniei și Marea Neagră, prin canalul ce leagă Dunărea de aceasta.

Imangali Tasmagambetov, Primarul Astanei:
“Zilele acestea capitala Kazahstanului celebrează 15 ani de la înfiinţare, 15 ani de cȃnd acest oraș reprezintă centrul cultural, economic și spiritual al ţării. Este plăcut să primești oaspeţi dragi și vreau să cred prieteni, în special la o aniversare. Fără îndoială că prezenţa dumneavoastră creează premize foarte bune între cele două Capitale, ba chiar între ţările noastre. Astana este un oraș foarte tȃnăr, așa încȃt vă mulţumim pentru disponibilitatea de a ne oferi expertiza dumneavoastră în domeniile de real interes precum infrastructura, utilităţile sau administrarea unităţilor medicale, unde știu că experienţa dumneavoastră este una directă și, aș putea spune chiar, remarcabilă
”.

La sfȃrșitul întȃlnirii, cei doi edili au semnat o scrisoare de intenţie între Astana și București, prin care se dorește întărirea relaţiilor bilaterale “în vederea stabilirii unei cooperări mai puternice între orașele capitale”.

Întȃlnire cu Imangali Tasmagambetov, Primarul Astanei

Vizită în Astana, capitala Kazahstanului

Stadionul din Astana

 

Mai 2013: Vizită oficială în Copenhaga

Cu prilejul vizitei oficiale în capitala Danemarcei, Primarul Capitalei a avut întrevederi atât cu omologul său, Frank Jensen, cât şi cu Preşedintele Consiliului Regional Copenhaga, doamna Vibeke Storm Rasmussen. Vizita a avut ca scop întărirea relaţiilor de cooperare cu administraţia capitalei Danemarcei, cea mai mare municipalitate din Scandinavia, dar şi un puternic centru economic, comercial şi ştiinţific.

Primarul General a reiterat intenţia municipalităţii bucureştene de a realiza cât mai multe parteneriate publice private “pentru că acestea reprezintă, în acest moment, unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare urbană. Dorim, în acest sens, ca cele două municipalităţi să stabilească relaţii bilaterale prin care experţii din Bucureşti şi Copenhaga să colaboreze pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură, planificarea traficului şi mediu.

Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucureşti:
Sunt impresionat de planul solid de dezvoltare urbană pe care l-aţi implementat cu succes, chiar şi într-o perioadă în care întreaga Europă a traversat, şi încă mai traversează, o perioadă de criză economică. Avem nevoie de experienţa oraşului Copenhaga în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, şi mă refer mai ales la planificarea traficului. Este cunoscut că în Danemarca există o tradiţie veche în ceea ce priveşte mersul pe bicicletă, însă Copenhaga a transformat această variant de transport într-un element esenţial al planificării urbane. Consider că sunteţi cei mai în măsură să acordaţi Bucureştiului expertiza de care are nevoie în această direcţie. Nu în ultimul rând, dorim să cooperam cu oraşul dumneavoastră în cadrul organizaţiei C40-Green Growth Network, creştere verde care presupune investiţii în tehnologii şi infrastructură eficiente din punct de vedere al resurselor şi eficace din punct de vedere al protecţiei mediului.

Un aspect important în relaţiile de colaborare dintre cele două capitale îl reprezintă sprijinul pe care Copenhaga îl poate acorda Bucureştiului în construirea unor incineratoare de deşeuri.

Frank Jensen, Primarul Oraşului Copenhaga:
Vă asigur că suntem deschişi spre o colaborare strânsă şi directă între municipalităţile noastre. Experţii şi specialiştii bucureşteni sunt bineveniţi la Copenhaga, unde pot obţine expertiza necesară pentru dezvoltarea de proiecte importante pentru oraş.

Ȋntâlnire cu Municipalitatea Copenhaga

Vezi video aici.

Primarul General s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliului Regional al capitalei Danemarcei, doamna Vibeke Storm Rasmussen. Principala temă de discuţie a fost posibilitatea încheierii unui acord de cooperare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Asociaţia Spitalelor din Regiunea Copenhaga, în vederea dezvoltării unui sistem nou de gestiune a reţelei de unităţi medicale.

Regiunea Copenhaga gestionează cel mai mare sistem de sănătate din Danemarca şii furnizează servicii de sănătate pentru 1,7 milioane de locuitori, sistemul cuprinzând nouă spitale cu 40.000 de angajaţi.

Cu acest prilej, Primarul General, Sorin Oprescu, a vizitat Spitalul Universitar de Urgenţă “RigsHospitalet” din Copenhaga, unde i s-a prezentat una dintre cele mai moderne secţii de traumatologie din Danemarca.

Spitalul Universitar de Urgenţă “RigsHospitalet” din Copenhaga

Spitalul Universitar de Urgenţă “RigsHospitalet” din Copenhaga

Vezi video aici.

Cu această ocazie, Primarul General s-a întâlnit şi cu membrii Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Copenhaga, cu care a discutat aspecte  legate de sistemele de sănătate şi contribuţia acestora la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, în contextul global al noilor provocări la adresa sănătăţii.

Ȋntâlnire cu membrii OMS

Ȋntâlnire cu membrii OMS

 

Februarie 2013: Iniţierea dialogului dintre Comisia Europeană şi capitalele ţărilor membre UE

Intâlnirea, iniţiată şi găzduită pe 28 mai 2013 de Comisarul pentru Politica Regională şi Urbanism, Johannes Hahn, vine să confirme sprijinul şi implicarea pe care îşi propun să o acorde oraşele pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse în strategia Europa 2020. Aceasta i-a reunit pentru prima oară pe primarii din Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valetta, Viena, Vilnius, Varsovia si Zagreb, alături de oficiali ai Comisiei Europene, Comisarul pentru Mediu, Janesz Potocnik şi Directorul General al DG Regio, Walter Deffaa.

Cu această ocazie, Sorin Oprescu a atras atenţia asupra importanţei parteneriatelor directe dintre oraşe, dar şi dintre capitale şi Comisia Europeana. “Problemele sunt aceleaşi, chiar dacă oraşele noastre păstrează anumite diferenţe şi particularităţi. Eu cred cu tărie că este timpul oraşelor! Nu este prima dată când o afirm, dar acum, aici şi, poate mai mult ca oricând, aceste cuvinte capătă o altă greutate, solidaritatea funcţionează mult mai bine între oraşe“.

Primarul General şi-a exprimat speranţa ca în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, Bucureştiul va putea beneficia de pe urma acestui dialog şi îşi va îmbunătăţi nivelul de absorbţie a fondurilor europene prin intermediul şi în cadrul unor parteneriate cu alte capitale europene.

Cu acest prilej, Sorin Oprescu a transmis omologilor săi din oraşele riverane Dunării invitaţia de a participa la cea de-a doua reuniune a Forumului Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc în perioada 28 – 29 octombrie 2013 la Bucureşti.

Prima etapă a dialogului dintre CE şi capitalele ţărilor membre UE

Prima etapă a dialogului dintre CE şi capitalele ţărilor membre UE

Februarie 2013: Prima sesiune de comunicari între Comisia Europeană şi reprezentanţii capitalelor UE

Primarul General a participat la Bruxelles, în perioada 27-28 februarie, la prima sesiune de comunicări între Comisia Europeană şi reprezentanţii capitalelor Uniunii Europene, la invitaţia Comisarului european pentru Politică Regională şi Urbanism, dl. Johannes Hahn.

Ȋn contextual eforturilor depuse de administraţia Bucureştiului pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Sorin Oprescu a ţinut să se asigure că procedurile iniţiate la nivelul Primăriei Capitalei pentru asigurarea finanţării celei de-a doua faze a Staţiei de Epurare şi Tratare a Apelor Uzate Glina, respectiv cea legată de construcţia incineratoarelor pentru deşeuri menajere, beneficiază de suportul necesar la nivelul DG Regio.

Totodată, Sorin Oprescu a făcut o scurtă trecere în revistă a proiectelor aflate pe agenda oraşului, care ar putea beneficia de finanţare europeană, inclusiv canalul ce ar urma să transforme Bucureştiul în capitală dunăreană.

Primarul General, Sorin Oprescu:

Bucureştiul va atrage acum 270 de milioane de euro, pentru faza a doua a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, mă refer la redistribuire, la perioada 2013-2015. Am pregătit şi o serie întreagă de proiecte pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, estimate la peste 4 miliarde de euro. Avem o viziune de dezvoltare până în 2035 şi ne sprijinim pe aceste fonduri.

Din păcate, în ultimii ani am avut ocazia să descopăr că cele mai multe piedici au venit din interior. Probabil pentru că ne aflăm la început şi din dorinţa de a nu greşi, ne-am ridicat singuri mai multe bariere decât erau necesare. Sper, însă, că am învăţat din experienţele de până acum şi, cu ajutorul cuvenit, vom reuşi să schimbăm această realitate. De aceea mă aflu astăzi aici.”

Primarul General alături de Dr. Walter Deffaa, şeful Direcţiei Generale pentru Politica Regională şi Urbană

Decembrie 2012: Congresul Internaţional “Road Traffic Russia 2012″ din Rusia

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat la Moscova la cea de-a III-a editie a Congresului Internaţional “Road Traffic Russia 2012″, la invitaţia Ministrului Transportului Federaţiei Ruse, Maksim Sokolov.

Primarul General a prezentat experienţa Bucureștiului în domeniul managementului traficului, avȃnd în vedere că, începȃnd din noiembrie 2008, la nivelul Capitalei a fost implementat și funcţioneaza un astfel de sistem. Considerat ca reprezentȃnd una dintre cele mai moderne soluţii integrate de management al traficului rutier urban din Europa, sistemul a condus la îmbunătățirea fluxurilor de trafic în București, influențând pozitiv calitatea vietii cetățenilor și imaginea orașului în ansamblul ei.

În cadrul întrevederii pe care a avut-o cu primarul Sorin Oprescu, Maksim Sokolov, Ministrul Trasportului din Federaţia Rusă, a menţionat că traficul rutier al Moscovei este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dificile, iar experienţa Bucureștiului poate fi de un real folos. “Cred cu sinceritate că din medici ies cei mai buni oameni politici. De aceea, am convingerea ca împreună putem găsi soluţii la problemele comune. Transportul reprezintă astăzi o prioritate și o provocare pentru toate ţările, iar Romȃnia și Federatia au cel puţin un punct comun de unde pot porni, Marea Neagră. Aceasta poate și trebuie să reprezinte o punte de legătură pentru transportatorii ruși și, în aceeași măsură, pentru cei romȃni“.

Primarul General, Sorin Oprescu:

Cred în normalitate și, tocmai de aceea, cred în capacitatea noastră de a depăși problemele, în spiritul bunei vecinătăţi. Relaţia Bucureștiului cu Moscova poate și trebuie să fie una subscrisă acestui principiu, pentru a dezvolta astfel relaţii de colaborare și cooperare în beneficiul cetăţenilor pe care ii reprezentăm. Astăzi, mai mult poate ca niciodată, a sosit vremea colaborării între orașe și regiuni, iar în opinia mea, aceasta poate reprezenta catalizatorul, fără a ignora sau a ne substitui autorităţilor centrale.

Congresul Internaţional “Road Traffic Russia 2012″, Rusia

Sorin Oprescu a prezentat la Moscova sistemul de management al traficului implementat în Capitală

Sorin Oprescu alături de Maksim Sokolov, Ministrul Trasportului din Federaţia Rusă

Noiembrie 2012: Întȃlnire cu Ministrul de Stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller

Cu prilejul participării la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care a avut loc la Regensburg, Germania, Primarul General a avut o întrevedere cu Ministrul de Stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu:

Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Acţiune a Strategiei Dunării este și canalul care va face ca Bucureștiul să devină port la Dunăre. Acesta este un deziderat al romȃnilor de mulţi ani, primele idei concrete în acest sens fiind lansate de aproape două secole. Sunt ferm convins că stă în puterea noastră ca Bucureștiul să devină a cincea capitală dunăreana și să se alăture celorlalte patru capitale dunărene, Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Sper că viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene vor urmări nu doar dezvoltarea capitalelor sau a marilor aglomerări urbane, ci și a zonelor adiacente acestora și, implicit, a regiunilor cărora le aparţin, reducȃnd astfel decalajele înca existente în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul de Stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, s-a declarat, la rȃndul său, o susţinătoare a principiului “bottom up“, care nu face altceva decȃt să confirme importanţa participării cetăţenilor, orașelor și regiunilor în procesul decizional.

Regensburg, orașul care astăzi găzduiește prima ediţie a Forumului Anual al Strategiei Dunării, a fost pȃnă în urmă cu nu foarte mulţi ani unul dintre cele mai sărace din Bavaria. Astăzi, tocmai prin schimbarea abordării și prin implicarea factorului local, mai degrabă decȃt a celui central, și prin păstrarea independenţei actului administrative, acest oraș istoric se situează între primele zece ale Germaniei“.

Întȃlnire cu Ministrul de Stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller

Întâlnire cu Johannes Hahn, Comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională

 

Noiembrie 2012: Participarea la Primul Forum Anual privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării, Regensburg, Germania

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, prima întȃlnire de acest gen de la lansarea strategiei Dunării în anul 2011.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) este un instrument comunitar de cooperare macro-regională în cadrul UE, la care sunt invitate să participe cele 14 state membre UE și terţe din bazinul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Romȃnia, Cehia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Herţegovina și Muntenegru). Strategia a fost elaborată de Comisia Europeană în 2010, pe baza contribuţiilor aduse de statele riverane, inclusiv Romȃnia. În prezent, Strategia Dunării se află în faza de implementare.

Forumul a avut loc la Regensburg, Germania și printre participanţi s-au aflat Johannes Hahn, Comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională, doamna Emilia Muller, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din Guvernul din Bavaria, primarul orașului Regensburg, Hans Schaidinger, precum și alţi oficiali europeni și reprezentanţi ai orașelor dunărene.

Sorin Oprescu:

Sunt mȃndru că fac parte din delegaţia Romȃniei care susţine la Regensburg strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, cu atȃt mai mult cu cȃt Romȃnia, alături de Austria, a stat la baza acestei iniţiative. Un al doilea motiv de mȃndrie pentru mine este faptul că reprezentanţii autorităţilor locale și regionale din Sulina, Tulcea, Galaţi, Brăila și Giurgiu m-au onorat cu încrederea acordată, încredinţȃndu-mi mandatul de a vorbi în numele lor”.

Eu am credinţa că este timpul orașelor și al regiunilor, înaintea Guvernelor. Doresc să vorbesc despre București, Capitala Romȃniei. Suntem determinaţi să transformăm Capitala într-un oraș la Dunăre. Ne despart 60 de kilometri. Acest canal, început cu 40 de ani în urmă și neterminat pȃnă acum, dă o nouă dimensiune Bucureștiului prin dezvoltarea lui la Dunăre. Cred cu tărie că este vremea discuţiilor directe între orașe. Sper să reușim ca, în intervalul 2014 – 2020, să absorbim mai multe fonduri europene decȃt am reușit pȃnă acum.Împreună, orașele și regiunile Dunării pot clădi o Europă mai competititvă și mai puternică.”

Primul Forum Anual privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Primul Forum Anual privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Primul Forum Anual privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Sorin Oprescu și Angela Merkel la Regensburg

Septembrie 2012: Vizita primarului Sorin Oprescu la Viena, Austria

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a aflat în vizită oficială la Viena, la invitația omologului său Michael Haupl, pentru a participa la Conferința Europeană a Orașelor și Regiunilor Dunărene. Aflat la a 10-a ediţie, Forumul de Dialog de la Viena este dedicat strategiilor de comunicare și măsurilor de implementare a obiectivelor de cooperare macro-regională stabilite prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Alături de Primarul General al Municipiului București, la eveniment au participat și primari ai capitalelor dunărene.

Cu acest prilej a fost adoptată cea de-a șasea Declaraţie a Conferinţei Europene a Orașelor și Regiunilor Dunărene. De asemenea, s-a discutat și despre domeniile pe care fiecare stat din bazinul hidrografic al Dunării trebuie să-l gestioneze, Romȃnia coordonȃnd trei domenii prioritare dintre cele unsprezece definite în cadrul Strategiei.

Sorin Oprescu:
Uniunea Europeană a lansat în ultimii ani două mari proiecte de cooperare regională pentru Europa Centrală și de Est, Strategia pentru Regiunea Dunării și Sinergia în Regiunea Mării Negre. Romȃnia a stat la originea ambelor iniţiative, ceea ce demonstrează faptul că suntem conștienţi de potenţialul enorm de cooperare și dezvoltare dintre aceste două regiuni limitrofe. Cu toate acestea, cele două iniţiative nu vor fi implementate cu succes decȃt dacă reușim să elaborăm și să finalizăm proiecte semnificative, în special în domeniile infrastructurii și planificării urbane”.

În privinţa canalului Dunăre-București, acesta “este un proiect vital pentru Capitală, iar Uniunea Europeană este pregătită să-l introducă pe lista proiectelor prioritare ce urmează a fi cofinanţate. Am convingerea că o să găsim companiile dispuse să contribuie la implementarea cȃt mai rapidă a acestui proiect. Canalul va reprezenta o cale de transport ieftin și nepoluant și va duce totodată la creșterea atractivităţii din punct de vedere turistic a Capitalei”.

Pe parcursul vizitei, Primarul Capitalei s-a întȃlnit cu Andreas Treichl, CEO al Erste Group și Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International, pentru a discuta pentru a discuta despre încheierea de parteneriate privind finanțarea unor proiecte importante pentru Capitală. De asemenea, Sorin Oprescu a avut întrevederi reprezentanții Uniunii Spitalelor din Viena în cadrul cărora s-au dezbatut aspecte legate de managementul spitalelor precum și de sistemul asigurărilor de sănătate.

La finalul evenimentului, Primarul General a propus ca următoarea Conferinţă Europeană a Orașelor și Regiunilor Dunărene să aibă loc la București, în octombrie 2013.

Conferința Europeană a Orașelor și Regiunilor Dunărene

Conferința Europeană a Orașelor și Regiunilor Dunărene

Decembrie 2011: Vizită oficială la Budapesta, Ungaria

Pe parcursul vizitei oficiale, Oprescu a avut întâlniri cu omologul sau, István Tarlós, dar și alți oficiali și experți ai Primăriei Budapestei, pentru a dezbate subiecte pe teme culturale, de mediu, fonduri europene și probleme de infrastructură.

István Tarlós, primarul Budapestei

Zsolt Semjen, Vice prim-ministru ungar

Octombrie 2011: Vizita primarului Sorin Oprescu în Republica Moldova

În perioada 12-14 octombrie 2011, primarul Bucureştiului a făcut o vizită în Republica Moldova, la invitaţia omologului său de la Chişinau, Dorin Chirtoacă. Sorin Oprescu a participat, printre alte întâlniri cu oficiali moldoveni, la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Hramului Chişinăului.

Sorin Oprescu a avut întrevederi cu primarul Chişinăului, cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, şi preşedintele interimar, Marian Lupu. De asemenea, Primarul s-a întâlnit şi cu preşedintele PL, Mihai Ghimpu, cel de-al treilea partid care face parte din coaliţia de guvernare. Sorin Oprescu a primit, de asemenea, Crucea Mitropoliei Basarabiei, din partea Înalt Prea Sfinţiei Sale Petru, mitropolitul Basarabiei.

Sorin Oprescu:
Astăzi am reluat discuţiile pe care le-am avut anul trecut la Bucureşti cu domnul preşedinte Ghimpu. Amândoi suntem oameni care gândim pentru cetăţenii noştri, pentru comunitatea şi naţia noastră şi am constatat că despărţirea morală dintre poporul român şi cel moldovean nu a avut loc niciodată”.

În acest moment mai rămâne doar să ne sincronizăm la Bucureşti şi la Chişinău. Rămân podurile de flori, dar acestea trebuie să fie completate cu acţiuni concrete pentru asigurarea unui trai mai bun”.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă

Vladimir Filat, prim-ministrul Republicii Moldova

Vladimir Filat, prim-ministrul Republicii Moldova

Petru Lucinschi, fost președinte al Rep. Moldova

Marian Lupu, președinte interimar al Rep. Moldova

Mihai Ghimpu, fost președinte al Rep. Moldova

Petru, Mitropolitul Moldovei

Petru, Mitropolitul Moldovei

Iunie 2011: Vizita primarului Sorin Oprescu la Roma

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a aflat în vizită la Roma, la invitaţia primarului Romei, Giovanni Alemanno. Scopul principal al deplasării a fost deschiderea Biroului Permanent al Bucureștiului din Capitala Italiei.

Primarul Oprescu a vizitat, de asemenea, sediul național Confindustria, cea mai mare confederație a industriașilor din Italia, unde au fost întâmpinaţi de vicepreședintele Edoardo Garrone și de președintele Confindustria Romania, Luca Serena. Aici a avut loc o întalnire cu un grup restrains de întreprinzători, selectați dintre cei prezenți în România sau interesați de oportunităţile prezentate de Primăria București. Interesul celor prezenți s-a dovedit ridicat, atât datoritムimportanței și atractivităţii proiectelor Primăriei, cât și grație disponibilitătii Primarului, care a prezentat în detaliu oportunităţile pe care le oferă centrul istoric al Bucureștiului, proiectele dezvoltate în parteneriat public privat în sectorul medical, al parcărilor, în sectorul lucrărilor de infrastructură și urbanizare, precum și în sectorul construcțiilor rezidențiale.

Conferinţă de presă la sediul prefecturii din Roma

Întâlnire cu Prefectul Romei

Primarul Romei, Giovanni Alemanno

Primarul Romei, Giovanni Alemanno

Deschiderea Biroului Permanent al Bucureștiului la Roma

Comunitatea din S.Egido

Confindustria

Martie 2011: Vizita în Beijing, China

Scopul deplasării în China a fost găsirea cât mai rapidă a unor soluții alternative de parteneriat financiar, economic și tehnic pentru finalizarea proiectelor în derulare ale Primăriei Municipiului București. Deplasarea a deschis perspectivele pozitive ale unor colaborări viitoare, au fost stabilite măsuri concrete și un calendar de lucru pe termen scurt, mediu și lung împreunムcu cele mai mari companii chineze, respectiv Beijing Municipal Construction Group și Shanghai Construction Group, China Comunication Construction Company, inclusiv cu Banca de Dezvoltare a Chinei.

Pe parcursul vizitei oficiale, Sorin Oprescu s-a întâlnit cu înalţi oficiali ai vieții politice chineze, respectiv cu vicepreședintele Marii Adunări Naționale, Liu Chiao Chen, și cu primarul Beijingului, Huo Jin Long.

Sorin Oprescu alături de Liu Chiao Chen, vicepreşedintele Marii Adunări Naţionale

Sorin Oprescu alături de Jiang Zhiquan, preşedintele Shanghai Group

Spital din Beijing

Decembrie 2010: Vizita primarului Sorin Oprescu la Viena

În decembrie 2010 Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat la Viena un protocol de cooperare între cele două orașe europene cu omologul său, Michael Haupl. Protocolul de cooperare vizează colaborarea între cele două capitale în diverse domenii: urbanism, infrastructură, sănătate și asistenţă socială, turism, cultură, subvenții și programe de cooperare ale Uniunii Europene etc.

Sorin Oprescu, alături de Primarul Vienei, Michael Haupl

Sorin Oprescu, alături de Primarul Vienei, Michael Haupl

Sorin Oprescu, alături de Primarul Vienei, Michael Haupl

 

Octombrie 2009: Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Papa Benedict

Sorin Oprescu a fost primit la Vatican de Papa Benedict al XVI-lea in octombrie 2009.

Sunt emoționat fiindcă m-am aflat față în față cu un simbol al lumii creștine. Și, mai ales, fiindcă o astfel de personalitate m-a chemat să mă felicite. Binecuvântarea sa m-a încurajat“, a declarat Sorin Oprescu, la ieșirea de la Vatican.

Mă întorc din Piața San Pietro cu niște cuvinte în suflet: FIAT JUSTIȚIA ET PEREAT MUNDUS! (n.r. Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea)“, a mai declarat Sorin Oprescu, precizând că în România de azi ar fi mai degrabă valabilă zicala “nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită“.

Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Papa Benedict, octombrie 2009

Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Papa Benedict, octombrie 2009