Turismul în București

 

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat la deschiderea lucrărilor conferinţei Internaţionale de Turism “Identificarea avantajelor competitive ale unei destinaţii turistice, oportunităţi și provocări pentru dezvoltarea durabilă a turismului”. În cadrul evenimentului, reprezentanţii industriei turistice din Romȃnia au semnat Declaraţia de la București privind aderarea la Codul de Etici în Turism al Organizaţiei Mondiale a Turismului.

La eveniment au fost prezenţi Ministrul Delegat al IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului, Maria Grapini, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, Secretarul General al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism și reprezentanţi din cadrul Ministerului Culturii.

Primarul General a prezentat principalele obiective turistice ale Capitalei, arătȃnd că Bucureștiul este al zecelea oraș ca populaţie din Uniunea Europeană, numărȃnd aproape 2.3 milioane de locuitori:

’’Orașul nostru este un loc care abundă în istorie și cultură, în care domnesc diversitatea și contrastul, dar căruia nu-i lipsesc eleganţa și rafinamentul. Centrul Vechi, încărcat de istorie, este acum inima Bucureștiului. Lucrările de conservare, modernizare și restaurare întreprinse pȃnă acum sunt un prim pas pentru a aduce la viaţă și la nivel european acest loc. De asemenea, prin darea în folosinţă a Arenei Naţionale în 2011, Bucureștiul s-a înscris în rȃndul capitalelor lumii capabile să organizeze evenimente de mare anvergură. Stadionul nostru este căutat acum și de marii organizatori de concerte, iar spectacolele oferite aici de trupe recunoscute internaţional ne-au adus vizitatori din ţările vecine, iar asta ne bucură și mai mult. De aceea, în proiectele noastre imediate se află o sală polivalentă de mari dimensiuni și o impresionantă sală de concerte. Vă invit să vizitaţi acest extraordinar oraș, să-i descoperiţi singuri misterul și să simţiţi pulsul „micului Paris”.

Cu această ocazie, Primarul Capitalei i-a oferit cheia Orașului București Secretarului General al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai: ’’Daţi-mi voie să vă ofer cheia Orașului București, în semn de respect faţă de ceea ce faceţi pentru romȃni’’.

Taleb Rifai, Secretarul General al Organizaţiei Mondiale a Turismului, a arătat că atractivitatea unei ţări sau a unui oraș depinde în cea mai mare parte de autorităţi și de ’’ceea ce ele reușesc să realizeze cu ceea ce au la dispoziţie. Avem o mulţime de exemple de locuri din întreaga lume care nu au foarte mult de oferit, dar care au reușit să se promoveze foarte bine’’. Acesta a subliniat și importanţa realizării unei bune infrastructuri, în special de transport, accentuȃnd aici importanţa parteneriatelor public-private.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:
Discurs cu ocazia Conferinţei Internaţionale de Turism, 3 iulie 2013

Sunt onorat să particip la deschiderea lucrărilor acestei conferinţe și să vă vorbesc despre frumuseţile Bucureștiului.

Orașul nostru datează de 554 de ani și este cel mai potrivit punct de plecare pentru un tur al Romȃniei. Este, în același timp, cel mai populat oraș, centru industrial, comercial și cultural al țării. Cei aproape 2,3 milioane de locuitori fac ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În realitate însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane.

Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă, strălucirea vieţii culturale şi sociale, elita bucureșteană i-au adus, pe bună dreptate, denumirea de „Micul Paris”. Aici se găsește chiar și un Arc de Triumf, pe impresionanta Şosea Kisseleff, care este chiar mai lungă decȃt Champs Elysées și pe care, în timpul primăverii, puteţi admira splendoarea copacilor înfloriţi.

În ciuda planului extins de reconstrucţie din anii ’80, Bucureștiul rămȃne un oraș al parcurilor, plăcut, plin de verdeaţă, cu cafenele deschise pe trotuare în timpul verii și bărci de agrement pe lacurile și rȃurile care îl străbat. Astăzi oraşul este un amestec de vechi şi nou, tradiţional şi modern, oriental şi occidental, fapt care îi dă, pe de o parte, aspectul unei metropole eclectice şi neorânduite, conferindu-i, pe de altă parte, originalitate şi farmec.

Bucureștiul are toate „condimentele” unui mare oraş european ce merită vizitat. Această metropolă înfloritoare este capabilă să bifeze întreg spectrul de capitaluri turistice şi să se conformeze oricărui standard de exigenţă turistică. Orașul nostru este un loc care abundă în istorie și cultură, în care domnesc diversitatea și contrastul, dar căruia nu-i lipsesc eleganţa și rafinamentul.

Privit prin prisma oricărui turist, Bucureştiul este un oraş înzestrat cu un “tumult” de obiective turistice, începând cu edificiile religioase – multe dintre ele considerate astăzi monumente istorice- care adăpostesc icoane originale din timpuri străvechi. Enumăr doar cȃteva dintre ele: Biserica Kretzulescu, Biserica Stavropoleos, Patriarhia Română etc.

Muzeele reprezintă punctul forte al acestui oraș. De exemplu, Muzeul Satului în aer liber, care se află în Parcul Herăstrău, lȃngă Arcul de Triumf. Aici puteţi vedea exemple ale arhitecturii și meșteșugurilor populare de pe tot cuprinsul Romȃniei, inclusiv faimoasele bisericuţe de lemn din Maramureș. Alte obiective “obligatorii” sunt Muzeul Naţional de Artă, care se află în clădirea fostului Palat Regal, Muzeul Naţional de Istorie de pe Calea Victoriei, care adăpostește superba argintărie a tezaurului naţional, și Curtea Veche, cu bisericuţa ei pictată din secolul al XVI-lea.

Centrul Vechi, încărcat de istorie, este acum inima Bucureștiului. Lucrările de conservare, modernizare și restaurare întreprinse pȃnă acum sunt un prim pas pentru a aduce la viaţă și la nivel european acest loc. Case vechi din ultimele două secole, cȃteva clădiri amenajate modern, dar păstrȃnd parfum de epocă, o mulţime de terase, cluburi și restaurante, cȃteva magazine și ateliere care amintesc de vechea tradiţie comercială a acestei zone, fac Centrul istoric să pulseze de viaţă, atȃt ziua, cȃt și noaptea. Dar viaţa artistică a orașului a fost întotdeauna la înălţimea poreclei sale pariziene, iar astăzi ea este mai activă ca niciodată. Opera Naţională păstrează mereu un repertoriu clasic – Pucini, Verdi, Rossini, Mozart, iar evenimentele de stradă organizate în București fac deliciul a sute de mii de spectatori. În splendida clădire în stil neo-clasic a Ateneului Romȃn au loc concerte internaţionale, cum ar fi – în acest an – cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului George Enescu, care pune ţara noastră în circuitul cultural al elitelor mondiale.

Prin darea în folosinţă a Arenei Naţionale în 2011, Bucureștiul a intrat în rȃndul capitalelor lumii capabile să organizeze evenimente de mare anvergură. La Finala UEFA Europa League, care s-a desfășurat anul trecut la București, am arătat nu doar că avem un stadion de 5 stele, ci și că ospitalitatea romȃnească nu este un mit. Zeci de mii de turiști ne-au vizitat orașul într-o singură zi – ziua Finalei – însă capacitatea noastră de organizare ne-a adus cuvinte de laudă din partea tuturor, chiar și a presei internaţionale prezente la eveniment.

Stadionul nostru este căutat acum și de marii organizatori de concerte, iar spectacolele oferite aici, recunoscute internaţional, ne-au adus vizitatori din ţările vecine, iar asta ne bucură și mai mult. De aceea, în proiectele noastre imediate se află o sală polivalentă de mari dimensiuni și o impresionantă sală de concerte.

Vă invit să vizitaţi acest extraordinar oraş, să-i descoperiţi singuri misterul şi să simţiţi pulsul „micului Paris”. Fiindcă Bucureştiul este întotdeauna pregătit să-şi surprindă şi să-şi impresioneze oaspeţii cu eterna şi contrastanta sa poezie.