Strategia Dunării

 

FORUMUL ANUAL PRIVIND STRATEGIA UNIUNII EUROPENE PENTRU REGIUNEA DUNĂRII

Cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării a avut loc în perioada 28-29 octombrie la Bucuresti, sub titulatura “Danube Region – stronger together, stronger in the world“.

Temele de discuţie ale forumului au vizat rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria, in 2008. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt:
• conectivitatea (transport intermodal, cultură și turism, rețele de energie)
• protecția mediului (managementul resurselor de apa, protecția biodiversității și managementul riscurilor)
• creșterea prosperității regiunii Dunării (educație, cercetare, competitivitate)
• îmbunătățirea sistemului de guvernare (capacitate instituțională și securitate internă).

Discursul Primarului General, Sorin Oprescu, cu ocazia sesiunii de închidere a celei de-a doua ediții a Forumului anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Doamnelor și domnilor,
Excelențele voastre,

Mulțumesc pentru faptul că sunteți aici, că ați răspuns invitației noastre de a participă la al doilea Forum Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) și la cea de-a 7-a Conferințe Europeane a Orașelor și Regiunilor Dunărene, evenimente de excepție, organizate în parteneriat de Comisia Europeană, Guvernul României și Primăria Municipiului București.

Este o bucurie și o onoare pentru mine că orașul București a fost gazdă – sper eu, cât mai ospitalieră – a acestor manifestări cu totul speciale.

Mă bucur că Forumul de la București a avut succes, că împreună continuăm cu seriozitate și perseverență ceea ce ne-am propus să realizăm anul trecut, la Regensburg, respectiv să dăm o nouă și ambițioasă dimensiune cooperării din regiunea Dunării.

Suntem conștienți că trebuie să avem la bază o viziune și o strategie globală și unitară, coordonată eficient și în consensualitate, într-o gamă multidimensională de politici, cu priorități și programe concrete.

Stabilind ținte și performanțe precise, măsurabile, respectând factorii de calitate cost și timp, aducând decizia mai aproape de autoritățile locale și regionale, vom reuși să restaurăm încrederea și speranța într-un viitor mai bun pentru toți cetățenii dunăreni.
Cetățenii noștri merită să trăiască o viață mai bună, că în oricare alt loc din Europa dezvoltată.

Iar în acest context eu cred, ba chiar am convingerea, că accentul trebuie pus pe dezvoltarea capitalelor și a polilor existenți de creștere economică, poate contrar ideii generale că aceste zone nu ar trebui să fie prioritare în acordarea de foduri europene.
Bunăstarea nu poate plecă decât de aici, către zonele mai puțin dezvoltate.

Pentru că proiectul Dunării de Jos să fie astăzi îmbrățișat de toate țările riverane a fost suficientă inițiativă unui om pe care îl respect și la care am privit întotdeauna cu admirație pentru hotărârile pe care le-a luat de-a lungul timpului pentru comunitatea din care face parte, și mă refer aici la Primarul Vienei, domnul Michael Haupl, căruia îi mulțumesc pentru tot sprijinul și toată simpatia pe care a arătat-o Bucureștiului și mie personal. Chiar dacă astăzi nu este aici, chiar dacă este la Viena, gândurile noastre de mulțumire se îndreaptă către el.

La primul Forum al Dunării am fost înconjurat cu aceeași simpatie și încurajare de către primarii consacrați ai unor orașe importante din Germania, mă refer la Ulm și Regensburg, și am constatat că România își poate ocupă locul în ceea ce privește zonă Dunării de Jos, alături de Bulgaria.

Tocmai am încheiat întâlnirea cu primarii orașelor dunărene, pe care am avut-o la sediul Primăriei Municipiului București, unde am convenit asupra unor modalități concrete de susținere a proiectelor, pentru a maximiza șansele de obținere a fondurilor europene destinate Regiunii Dunărene.

În ceea ce ne privește pe noi, primarii orașelor dunărene, concluzia a fost cât e poate de clar asumată de participanți: STRATEGIA Uniunii Europene privind Regiunea Dunării trebuie să se focalizeze pe dezvoltarea zonelor în care se regăsesc noile state membre UE.

Știm ce avem de făcut, dorim în continuare să promovăm ideea că Bucureștiul să devină capitală la Dunăre, dorim intră-adevăr să putem dezvoltă axă București-Giurgiu-Ruse și celelalte zone din Bulgaria. Trebuie să ne facem datoria față de comunitate până la capăt, indiferent de vremurile pe care le trăim sau cele care vor veni.

Sigur că, bazându-ne în continuare pe atenția, pe sprijinul și pe ideile clare. care spun că Bucureștiul este o placă turnantă între Vest și Orient, între Est și Orient, eu cred cu tărie că toate proiectele imaginate și care acum se află în pregătire vor fi duse la bun sfârșit.

Legătura dintre București și Dunăre reprezintă pilonul unei investiții majore care dezvoltă o viitoare regiune de aproape 8.000 de km2, mă refer la România și Bulgaria.

Un loc aparte, pe care îl considerăm esențial pentru dezvoltarea nu numai a Bucureștiului dar și a întregii zone este racordarea Capitalei la Dunăre prin canalul București-Dunăre, materializând axă București-Giurgiu-Ruse-Sofia.

Nu vreau să insist asupra tuturor beneficiilor pe care le poate aduce acestei regiuni Canalul București-Dunăre. Am să spun însă un singur lucru: acest canal reprezintă șansa noastră de a avea prima implementare de soluție multimodala de transport în România și în regiunea de sud a Dunării. Realizarea acestui proiect integrat va propulsa întreagă regiune, transformând Dunărea de Jos în una dintre cele mai atractive și mai eficiente zone ale Europei.

Am spus toate acestea pentru că am convingerea că nu ne mai putem permite să ignorăm ceea ce Europa ne transmite: colaborați în cadrul regiunilor, în beneficiul cetățenilor! Împreună orașele și regiunile Dunării pot clădi o Europa mai competitivă și mai puternică! Prin voința noastră putem defini Dunărea că fluviu al Viitorului European! Avem suportul Uniunii Europene în demersul nostru, iar Uniunea Europeană se poate bază pe noi!

Suntem parteneri serioși ai Europei, care putem demonstra prin fapte și prin respectarea angajamentelor luate și a cuvântului dat. Asta este ceea ce cred eu că trebuie să înțeleagă Europa despre România, despre București și, dacă vreți, și despre Primarul orașului.

Contați pe noi !

REUNIUNEA COMITETULUI EXECUTIV AL CONSILIULUI ORAŞELOR ŞI REGIUNILOR DUNĂRENE

Forumul privind Strategia Dunării a fost precedat de cea de-a șaptea reuniune a Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, la care au participat reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, ai mediului academic şi de afaceri. Printre participanţii la reuniune s-au numărat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, edilul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, şi coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger.

În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Regiunii Dunărene, “pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării“.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:
Esențial pentru dezvoltarea Bucureștiului, dar și a întregii zone este racordarea Capitalei la Dunăre, prin canalul București-Dunăre.

Acest canal permite legătura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei.”

Ivo Gonner, Primarul oraşului Ulm:
Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru aceasta este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.

Primarul general ne-a împărtăşit şi nouă planul său de a lega Bucureştiul de Dunăre, astfel încât Bucureştiul să fie conectat cu celelalte 14 oraşe de pe Dunăre. Toate aceste oraşe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potenţial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse ţări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi Dunărea – singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării îşi dau mâna state mai vechi ale UE şi state mai noi membre ale UE. Aşadar, Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru o noua Europă avem nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.

Mă bucur nespus că primarul Oprescu ni s-a alăturat în această mare întreprindere și suntem convinși că rolul jucat de către dumnealui și de către București este deosebit de important în acest context.

Hans Schaidinger, Primarul oraşului Regensburg:
Generaţia noastră are şansa de a valorifica acest potenţial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare aşa cum ne dorim.

Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Avem marea şansă de a putea aduce în acelaşi loc, printr-o strategie comuna, toate activităţile care se desfăşoară de-a lungul acestui fluviu. Salutăm şi sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, şi ne bucurăm că beneficiem în prezent şi de aportul primarului general Sorin Oprescu, în vederea concretizării obiectivelor pe care ni le-am propus.

Kurt Puchinger, Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din partea oraşului Viena:
Austria şi România, alături de celelalte state care fac parte din regiunea Dunării, depun toate eforturile în vederea realizării acestui mare proiect pe care ni l-am asumat.

CONFERINȚA EUROPEANĂ A ORAȘELOR ȘI REGIUNILOR DUNĂRENE

Pe 28 octombrie a avut loc la Palatul Parlamentului și cea de-a VII-a Conferință Europeană a Orașelor și Regiunilor Dunărene, eveniment organizat în comun de Comisia Europeană și Primăria Capitalei.

Cu acest prilej, a fost adoptată cea de-a VII-a Declarație a Conferinței Europene a Orașelor și Regiunilor Dunărene.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:

Orașele sunt cele mai puternice motoare de creștere a unei țări, iar faptul că orașele dunărene formează acum o echipă în adevăratul sens al cuvântului reprezintă în mod cert pilonul central al strategiei Dunării. Numai împreună putem implementa proiecte și programe comune de dezvoltare, eliminându-se astfel decalajele economice și sociale de-a lungul traseului parcurs de Dunăre din Germania și până în România.

Așadar, sunt sigur că legătură Bucureștiului cu Dunărea va propulsa întreagă regiune, transformând-o în una din cele mai atractive și mai eficiente zone ale Europei.

Astfel, participarea Bucureștiului la realizarea obiectivelor Uniunii Europene în regiunea dunăreană este și va fi necondiționată, certă și susținută, în toate obiectivele stabilite de comun acord”.

Ivo Gonner, Președintele Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene și primarul orașului Ulm:

Aceste reuniuni doresc să aducă orașele și regiunile dunărene împreună, contribuția autorităților locale fiind esențială în procesul de implementare a Strategiei Dunării. Obiectivul nostru este să îmbunătățim infrastructura, mediul și să creștem calitatea vieții în întreagă Europa. Este un proces deschis, transparent pentru că societatea civilă reprezintă un partener important. De asemenea este esențială dezvoltarea unor administrații locale stabile, pentru că schimbările politice duc, din păcate, la schimbări administrative ceea ce reprezintă un impediment în dezvoltarea unei administrații eficiente. E important să avem experți în administrație, care să își poată face treaba indiferent de politică. Dorim să implementăm această strategie cu specialiști și, în acest scop, de anul viitor, vom organiza cursuri de specializare pentru administrarea regiunilor Dunării.