Spitalul Foișor

 

La începutul lunii aprilie, a fost finalizat și dat în folosință un nou corp de clădire al Spitalului Clinic de Ortopedie și Traumatologie Foișor din București. Spitalul Foișor este singurul spital de stat de ortopedie din țară și unul dintre cele mai performante spitale de profil din România.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:

Noul corp de spital a fost construit într-un an de zile, cu tot cu finisaje și cu dotări. Este vorba despre saloane ultramoderne, demne de anii în care trăim. Este unul din spitalele modernizate, cu toate utilitățile necesare unei unități medicale de nivel european. Românii au dreptul să beneficieze de un spital ultramodern, unde se practică intervenții chirurgicale de înaltă tehnicitate.

Proiectul de extindere și modernizare a Spitalului Foișor continuă. Lucrările la acest spital au început în martie 2013 și se vor finaliza spre sfârșitul lui 2015 sau începutul lui 2016. Proiectul vizează extinderea actualului spital Foișor de la 4.000 mp la 17.000 mp, dublarea capacității de funcționare prin creșterea numărului de paturi de la 119 la 247 și a numărului sălilor de operație de la 5 la 8. La acestea se vor adaugă laboratoare centrale de investigații și tratament, secția de terapie recuperatorie, departamentul de imagistică și cel de urgențe. De asemenea, va fi creată o secție ATI la standarde europene, prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacienților.

Sorin Oprescu:

În perioada următoare se vor construi celelalte corpuri de clădire. Prin construcțiile noi se va mari capacitatea spitalului de la 119 la 247 paturi, va crește numărul sălilor de operație de la 5 la 8. În fapt, vorbim de dublarea numărului de operații care se efectuează anual și prin crearea unor Săli speciale de preanestezie, care permit o dinamizare a acestor intervenții chirurgicale. La Spitalul Foișor va fi creată și o secție ATI la standarde europene, prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacienților.

Așa dorim să arate toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Municipiului București. De 5 ani facem investiții în reabilitări și consolidări, în dotări, și așa cum vedeți construim 2 spitale noi (Foișor și Gomoiu), și la acestea vom ridica și ambulatorii, cu fonduri europene“.

Detalii tehnice

Ansamblul va fi alcătuit din corpul A (existent) și 5 clădiri, astfel:

Corpul A existent (Subsol+Parter+1etaj+Mansardă), care va fi consolidat, restaurat și modernizat. Corpul A se va constitui drept un pilon de continuitate între arhitectură tradițională și cea modernă, dar și drept un filon al tradiției actului medical în domeniul ortopediei.

Aici se vor afla spații administrative, RMN, Radiologie 1, centrală telefonică, Building Management System, săli de cursuri și demonstrații, cameră servere, arhivă și birourile Registrul național de endoprotezare, spații de spitalizare la mansardă, spații tehnice și vestiare personal.

Corpul A1 va fi construit pe terenul liber cuprins între Corpul A și Str. Traian. Clădirea va fi structurată pe 3 subsoluri destinate parcării unui număr de 74 autoturisme. Subsolul 3 a fost conformat astfel încât să poată fi utilizat drept adăpost de protecție civilă în caz de necesitate

Corpul B1 (S+P+4E) spre Strada Pop de Băsești - FINALIZAT. Adăpostește spații de spitalizare (la etajele 1, 2, 3 și 4; 15 paturi / nivel), stația centrală de producere gaze medicale (oxigen, aer comprimat, vacuum), rezervă de butelii de oxigen, farmacie, laborator, vestiare personal cu grupuri sanitare, bloc alimentar.

Corpul C (S2 parțial+S+P+2E) și Corpul D (S+P+4E+5-6Eretras) vor avea următoarele funcțiuni:

Subsol: prosectura și laboratorul de anatomie patologică, stație de sterilizare, stație de spălare – dezinfectare paturi și cărucioare, ateliere, depozite, spălătorie, o stație epurare ape uzate, spații tehnice.
Parter: hol general pacienți și vizitatori, fizioterapie, kinetoterapie, laborator imagistică (computer tomograf, radiologie), sală gipsare, spații pentru stocarea temporară a deșeurilor, grup electrogen, curte interioară, curte de serviciu.
Etajele 1, 2 și 3: spații de spitalizare prevăzute cu grup sanitar propriu.
Etajul 4: zonă ATI cu 24 paturi (compusă din 3 secții cu câte 8 paturi fiecare), vestiare filtru și spații anexă specific.
Etajele 5 și 6: blocul operator alcătuit din 4 Săli de operație pe nivel, prevăzute fiecare cu spații pentru pregătirea pacienților, pregătirea chirurgilor, evacuarea pacienților și evacuarea deșeurilor.
Au fost prevăzute, de asemenea, vestiare filtru pentru personalul medical, cameră de trezire pacienți (2 paturi), bancă de os, spațiu parcaj aparatură, spații anexa specifice.

Corpul B2 (S+P) spre B-dul Ferdinand și spre Strada Iancu Căpitanul. Va avea la pater zonă de primire – internări pacienți, în timp ce subsolul va adăposti spații tehnice (centrală termică).

Beneficii

Prin noile construcții și dotări se mărește capacitatea Spitalului Clinic de Ortopedie – Traumatologie și TBC Osteoarticular – Foișor”, după cum urmează:

  • Numărul paturilor va crește de la 119 la 247 (241 paturi + 6 paturi fizioterapie).
  • Numărul sălilor de operație va crește de la 5 la 8 (în fapt, vorbim de dublarea numărului de operații care se efectuează anual și prin crearea unor săli speciale de preanestezie, care permit o dinamizare a acestor intervenții chirurgicale).
  • Se va înființa o secție ATI la standarde europene prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacienților.

Integrarea în contextual urban

S-a acordat o deosebită atenție integrării obiectivului de investiții în contextual urban.

Zona dezvoltată pe parter a Corpului B1 și Corpul B2 flanchează Corpul A și realizează o trecere gradată de la regimul de înălțime al clădirii existente către zonele mai înalte ale investiției propuse care, la rândul lor, preiau regimul de înălțime al imobilelor învecinate situate pe B-dul Ferdinand. Urmărind aceste principii, Corpul A va fi integrat în noul ansamblu și, în același timp, va fi pus în evidență.

Vor fi amenajați 1137 mp de spații verzi, astfel:

  • la parter, peste parcajul subteran – 851.00 mp
  • terase verzi peste parter și etajul 1 – 286.00 mp.

Vor fi amenajate spații pentru parcare pentru un număr total 84 autovehicule, astfel:

  • parcaje la nivelul solului: 10 auto (8 + 2 ambulanțe)
  • parcaj subteran (Subsol 1, 2 și 3): 74 autoturisme.

Valoarea investiției

Valoarea estimată a investiției:  141.826.067,55 lei (fără TVA), pentru lucrări construcții montaj, instalații pentru construcții, dotări și echipamente medicale.

Stadiul lucrărilor

În data de 03 aprilie 2014, este finalizat și dat în folosință corpul B1 (subsol + parter + 4 etaje).

În corpul nou de clădire B1 (care face parte din lucrarea complexă de reabilitare și reamenajare a întregului spital) s-au mutat paturile și toate circuitele moderne ale spitalului, inclusiv farmacie, laboratoare și bucătărie. Prin mutarea acestor paturi din corpul B (1.000 mp) în clădirea B1 nouă (2800mp), se poate proceda la construirea corpurilor C și D, păstrând numărul actual de paturi, pe perioada lucrărilor (când se vor construi corpurile C și respectiv D). În tot acest interval, pacienții pot beneficia de condiții moderne, de nivel european, din care nu lipsesc circuitele de siguranță, supraveghere, televiziune, internet wireless și tot ce poate face comodă staționarea pacientului pe durată îngrijirii sale.

Totodată, au fost demarate lucrările de dezafectare a Corpului B (Laborator, Anatomie Patologică, Centrală telefonică, Vestiar femei + bărbați, Cameră de Gardă, Sală Gips, Garderobă bărbați, saloane bolnavi) și a Corpului C (Farmacie, Recuperare). După dezafectare vor începe lucrările de construcție la Corpurile C și D (subsol 2 parțial, subsol 1+ parter+ 6 etaje).

După ce Corpul A (corpul vechi) se va muta în noua clădire construită, în paralel vor începe lucrările de reamenajare, consolidare, refacere Corp A, execuție parcaj subteran 3 nivele și, ulterior, execuția Camerei de Gardă Corp B2.

 

Programul de reabilitare a Spitalelor Municipalităţii

Municipalitatea acordă o atenţie deosebită celor 19 spitale aflate în administrare. Cele două unităţi sanitare noi – Spitalul de pediatrie Victor Gomoiu și Spitalul Foișor – reprezintă unităţie de referinţă în medicina romȃnească de profil.

Pe 21 iunie 2012, Primarul General, Sorin Oprescu, a dat startul lucrărilor de construire a noului Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală, primul spital de urgență pentru copii din Capitală, construit și dotat de către Municipalitate în ultimii 30 de ani. Va fi primul spital universitar de pediatrie din România, toate secțiile urmând să fie baze de învățământ universitar și postuniversitar, în timp ce vechea clădire a spitalului va deveni centru de formare profesională, găzduind săli de curs, de conferințe, biblioteci, laboratoare pentru studenți etc. Spitalul pentru copii va fi dotat cu aparatură și echipamente medicale de ultima generație, în conformitate cu standardele UE.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:

În 2009, am înființat Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și am preluat în directă administrare 19 spitale. De atunci au trecut cinci ani și jumătate, perioadă în care Municipalitatea a investit în aceste unități medicale 179 de milioane de euro.

În timp ce alţii au închis spitale, noi ne-am ocupat de reabilitarea lor, de modernizare, de dotarea cu echipamente performante. Nu mă refer numai la amenajări și condiții civilizate, ci și la platourile tehnice din spitale, săli de chirurgie, imagistică și aparatură la standarde europene.

Iar anul acesta am mers mai departe, demonstrȃnd că se poate construi în București și în perioadă de criză economică.