Pasajul Piața Sudului

 

La începutul lunii mai, Primarul General, Sorin Oprescu, a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Modernizare infrastructura rutieră Piața Sudului”, în prezența Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:

Iată că am ajuns în faza de a semna contractul de execuție pentru cel mai mare proiect de infrastructura cu fonduri europene din București. Îi mulțumesc domnului ministru Teodorovici pentru demersurile pe care le-a întreprins în scopul facilitării accesului Capitalei la fondurile europene. Vă reamintesc că 23% din PIB-ul României este produs la București. În urmă cu un an și jumătate, în discuțiile purtate cu comisarul european Johannes Hahn, toți primarii capitalelor europene au ridicat aceleași probleme, faptul că orașele mari nu au primit bani, deși au depus proiecte pentru absorbția fondurilor europene, pentru simplul motiv că aceste capitale au fost trecute la categoria orașe dezvoltate. Însă, pentru a ne putea noderniza continuu, și noi, orașele considerate dezvoltate, avem nevoie de sprijin pentru a ne perfecționa fie infrastructura rutieră, fie infrastructura școlară și culturală.

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene:

Trebuie să ne mobilizăm și să lucrăm ca o echipă. Domnul Sorin Oprescu se poate baza pe Ministerul Fondurilor Europene, pe Ministerul Dezvolării Regionale și Administrației Publice dar și pe suportul meu personal. Mai mult, aștept că Primăria Capitalei să acceseze cât mai mulți bani europeni. Mult succes, domnule primar, și sper să avem cât mai multe astfel de colaborări pentru bucureșteni, pentru români”.

Detalii tehnice

Proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere Piața Sudului” este cel mai mare proiect de infrastructură cu fonduri europene din București, fiind realizat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

Lucrarea presupune:

1. Realizarea unui pasaj subteran pe direcția Calea Văcărești – Str. Nițu Vasile, având următoarele caracteristici:
Lungimea totală de 356 m, din care :
i. rampa Văcăreşti – 111 m ;
ii. rampa Niţu Vasile – 160 m ;
iii. lungime în subteran – 85 m ;
iv. înălţimea liberă a pasajului subteran – 5 m.

2. Realizarea a patru pasaje pietonale în intersecție, pe direcția Str. Nițu Vasile-Calea Văcărești, de o parte și da alta a pasajului rutier și către stațiile de tramvai.

3. Realizarea legăturii pietonale prin pasaj subteran între stația de metrou Piață Sudului și peroanele stației de tramvai aflate pe Sos. Olteniței.

4. Lucrări de modernizare a carosabilului și trotuarelor în intersecția Calea Văcărești – Șos. Olteniței – Str. Nițu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulație. Realizarea localelor, adiacente rampelor pasajului rutier, cu cate doua benzi pe sens atat pe Calea Vacaresti cat si pe str. Nitu Vasile.

5. Modernizarea utilităților aferente obiectivului de investiții (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare, iluminat).

6. Refacerea liniei de tramvai existente atât pe Calea Văcărești, cât și pe Șoseaua Olteniței, precum li și lucrări de modernizare a liniilor de troleibuz aflate în zonă.

7. Amenajări peisagistice.

Beneficii

• Fluidizarea traficului pe direcția inelului principal și pe arterele adiacente inelului median al Municipiului București, prin:
- sporirea capacității de circulație
- creșterea vitezei de deplasare a autovehiculelor
- micșorarea timpului petrecut în trafic (se va reduce timpul de traversare a intersecției cu 74%).
- siguranța circulației.

• Realizarea pasajelor pietonale subterane:
- elimină „conflictele la suprafață” dintre circulația pietonală și circulația auto
- crește timpii de semaforizare pe culoarea verde
- crește gradul de siguranță a circulației pietonale în intersecție.

• Intersecția Piața Sudului, prin pasajele subterane (rutiere și pietonale) care vor fi construite, va reprezenta un nod intermodal caracterizat de o bună accesibilitate și de un transfer facil între diversele moduri de transport care acced în acesta.

Valoarea investiției

Valoarea indicatorilor tehnico-economici aprobați prin HCGMB 55/2008 este de 71.046.120 lei (exclusiv TVA)
Valoare totalăƒa proiectului: 127.140.761,05 lei, din care:
Asistență financiară nerambursabilă: 96.442.727,19 lei.

Stadiul proiectului

În octombrie 2012 a fost semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.
Pe 8 mai 2014 a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor cu Asocierea Astaldi –Euroconstruct.

Durata totală a contractului de finanțare a proiectului este de 26 de luni. Durată de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

 
Vezi studiul de trafic și simularea pentru proiectul de infrastructură rutieră Piața Sudului.