Parcarea Arena Naţională

 

Prof. dr. Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucureşti:

Am finalizat parcarea de la Arena Naţională în mai puţin de un an şi, din 27 august 2012, bucureştenii beneficiază de 1250 de locuri noi de parcare. Este un obiectiv de investiţii realizat la standarde europene. Mai mult decât atât, în premieră naţională, s-au amenajat pe terasa parcajului şi trei terenuri de fotbal, baschet şi tenis pentru toţi iubitorii de sport. Noua parcare nu va fi utilizată exclusiv de participanţii la competiţiile organizate pe Arena Naţională, ci, între evenimente, va fi deschisă şi publicului larg. Nu au fost uitaţi nici riveranii, care, în viitorul apropiat, vor parca aici şi pe bază de abonament, cu un tarif care va fi stabilit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Construcţia, situată la intrarea în Arena Naţională, din bulevardul Basarabia, va deservi atât suporterii care vin la stadion cât şi riveranii sau publicul larg, atunci când nu sunt organizate evenimente pe Arenă. Totodata, în premieră în România, pe terasa parcării au fost amenajate trei terenuri de sport, care pot fi închiriate de iubitorii de fotbal, baschet sau tenis, şi unde se pot antrena şi echipele de fotbal care susţin meciuri pe Arena Naţională.

DETALII TEHNICE

PARCARE SUPRATERANĂ ŞI TEREN DE SPORT

• Parcarea are o capacitate de 1267 de locuri şi a fost construită în mai puţin de un an.
• Parcajul are o configuraţie dreptunghiulară, iar accesul auto şi pietonal se vor face de pe aleea de acces la Stadionul Naţional.
• Suprafaţa parcării este de 7.500 mp, cea în plan de 63×120 m, iar suprafaţa construită este de 32.400 mp.
• Este alcatuită din 3 etaje plus parter, pe fiecare nivel existând o casierie (pentru fluidizarea traficului maşinilor din parcare)
• Numărul locurilor libere va fi monitorizat electronic şi afişat atât pe panoul principal de la intrare, cât şi pe panourile de pe fiecare nivel.
• Există 4 lifturi care deservesc parcarea, camere de supraveghere şi senzori de lumină pentru siguranţa maşinilor.
• La fiecare nivel al parcării există câte un grup sanitar.
• Sistemul folosit la construcţie este o premieră pe ţară, fiind vorba despre un sistem postcomprimat la planşee, care permite obţinerea deschiderilor mari cu un consum redus de beton şi armatură faţă de sistemul clasic. Astfel, metoda de turnare a betonului a permis ca o placă să aibă grosimea de 20 cm în loc de 34 cm, astfel încât s-a făcut economie la armătură 40% faţă de consumul pe care l-ar fi implicat sistemul clasic.

TERENURI DE SPORT PE TERASA PARCĂRII

• Pe terasă sunt amplasate două terenuri multifuncţionale pentru tenis/baschet şi un teren de fotbal, destinate publicului larg.
• Terenurile sunt dotate cu garduri de protecţie şi instalaţie nocturnă, vestiare, duşuri.
• Terenul de fotbal (lungime de 95m şi o lăţime de 45m) are un gazon sintetic achiziţionat de la furnizorul Jocurilor Olimpice şi prezintă următoarele caracteristici: are o înălţime de 45 mm, tratament UV, este rezistent la căldură, îngheţ şi uzură.
• Gazonul este format din trei straturi: unul de drenaj, ce permite scurgerea apei către sistemul de canalizare, unul de nisip cuarţos şi unul de granule ecologice, nevulcanizate, de tip ECOFILL.
• Iarba are şi un are un strat protector din latex ce nu permite putrezirea.
• În ceea ce priveşte finisajele exterioare, acestea respectă conceptul de faţadă verde.
• Astfel, de structura aparentă din beton s-a ancorat o structură uşoară din aluminiu, pe care va creşte vegetaţie de tip iederă perenă.

Este pentru prima dată în România când se construieşte o parcare cu terenuri de sport pe acoperiş.

ACCESUL PUBLICULUI

• În cazul evenimentelor organizate pe Arena Naţională, accesul în parcare se face pe baza biletului. În perioada dintre evenimente, parcarea este deschisă publicului, tariful stabilit de Consiliu General al Municipiului Bucureşti fiind de 1,5 lei/h. Pentru riverani, în viitorul apropiat se va stabili un sistem de acces în parcare pe bază de abonament.
• Terenurile de sport aflate pe terasa parcării sunt destinate publicului larg şi în perioada următoare se vor stabili tarifele. În cazul terenului de fotbal, la solicitarea echipelor care dispută meciuri pe Arena Naţională, acesta poate fi folosit pentru antrenamente.
• Primăria Municipiului Bucureşti este beneficiarul sumelor de bani încasate din închirierea terenurilor multifuncţionale de pe terasă, dar şi a parcării prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, care este operatorul Arenei Naţionale în acest moment.

VALOAREA INVESTIŢIEI

35.176.000 RON (fără TVA)


GALERIE VIDEO

See video