Oaspeţi de onoare

 

Mai 2014: Vizita Președintelui Republicii Cehe, Miloŝ Zeman, la București

Primarul General, Sorin Oprescu, a primit vizita Președintelui Republicii Cehe, domnul Miloŝ Zeman, prilej cu care i-a acordat Cheia Orașului, în semn de respect și prietenie.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:
Suntem onorați de vizită. Ne bucurăm că marile companii cehe au ales să investească în București. În semn de apreciere și de prietenie, permiteți-mi să va ofer CHEIA ORAȘULUI. Odată cu acest simbol, sper să primiți confirmarea deschiderii pe care o are Bucureștiul față de Cehia.

Miloŝ Zeman, președintele Republicii Cehe:
Îi mulțumesc domnului Primar General pentru distincția acordată și le urez, dânsului și tuturor cetățenilor Bucureștiului, să aibă speranța și să privească în viitor că printr-o poartă deschisă.

 

Sorin Oprescu și Miloŝ Zeman, Președintele Republicii Cehe

Sorin Oprescu și Miloŝ Zeman, Președintele Republicii Cehe

 

Octombrie 2013: Cea de-a 7-a Conferință a orașelor și regiunilor dunărene la București

Primarul General, Sorin Oprescu, s-a întâlnit cu mai mulți primari și reprezentanți ai autorităților locale din orașele dunărene, prezenți la București pentru a participa la cea de-a 7-a Conferință a orașelor și regiunilor dunărene și la cel de-al doilea Forum Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, desfășurate în perioada 28-29 octombrie la Bucuresti

La eveniment au participat primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, Primarul orașului Ulm, Ivo Gonner, primarul orașului Ruse, Plamen Stoilov, primarul orașului Giurgiu, Nicolae Barbu, dar și reprezentanții autorităților locale din Viena, Bratislava și Inglolstadt.

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea modalitățile concrete de susținere a proiectelor comune în vederea maximizării șanselor de obținere a fondurilor europene destinate Regiunii Dunării.

Întâlnirea cu primarii și reprezentanții autorităților locale din orașele dunărene

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei:
Esențial pentru dezvoltarea Bucureștiului, dar și a întregii zone este racordarea Capitalei la Dunăre prin canalul București-Dunăre. Acest canal permite legătura directă a Bucureștiului cu alte Capitale și mari centre europene, dar și interconexiuni cu alte județe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate rețele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru orașele României și Bulgariei.

Ivo Gonner, Primarul Orașului Ulm:
Primarul General ne-a împărtășit și nouă planul său de a lega Bucureștiul de Dunare, astfel încât Bucureștiul să fie conectat cu celelalte 14 orașe de pe Dunăre. Toate aceste orașe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o marcoregiune cu potențial de dezvoltare pentru viitor.[…] De-a lungul Dunării își dau mâna state mai vechi ale UE și state mai noi membre ale UE. Așadar, Dunărea reprezintă noua Europă și pentru o nouă Europă avem nevoie de orașe și de regiuni puternice.”

Hans Schaidinger, primarul orașului Regensburg:
Generația noastră are șansa de a valorifica acest potențial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare așa cum ne dorim. Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Avem marea șansă de a putea aduce în același loc, printr-o strategie comună, toate activitățile care se desfășoară de-a lungul acestui fluviu.

Kurt Puchinger, coordonatorul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării din partea orașului Viena:
Austria și România, alături de celelalte state care fac parte din regiunea Dunării, depun toate eforturile în vederea realizării acestui mare proiect pe care ni l-am asumat”.

Întâlnirea cu primarii și reprezentanții autorităților locale din orașele dunărene

Aprilie 2013: Vizita primarului oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, la Bucureşti

Primarul oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, împreună cu viceprimarul Hamit Karakus au venit în vizită la Bucureşti în data de 3 aprilie 2013, la invitaţia lui Sorin Oprescu..

Sorin Oprescu, Primarul Capitalei:
Am vizitat de câteva ori oraşul Rotterdam, am prieteni acolo şi apreciez sistemul administrativ pe care l-aţi creat de-a lungul anilor. Avem o bună colaborare cu Municipalitatea din Amsterdam, chiar suntem în discuţii cu specialişti de acolo pentru că dorim să refacem Grădina Zoologică din Bucureşti, pentru a le oferi copiilor noştri un nou spaţiu, mult mai atractiv. Ȋn ceea ce priveşte Bucureştiul, ne concentrăm eforturile în trei direcţii: prima este de a menţine oraşul funcţional, apoi de a asigura o dezvoltare continuă şi, nu în ultimul rând, de a garanta siguranţa bucureştenilor. Educaţia este prioritară şi, în acest sens, suntem aproape de finalizarea unui program prin care, cu sprijinul Băncii Europene pentru Investiţii, reabilităm şi consolidăm 102 unităţi şcolare din Capitală.

Ahmed Aboutaleb, Primarul oraşului Rotterdam:
Mă aflu pentru a doua oară la Bucureşti, iar după 15 ani sunt impresionat de schimbările şi progresele pe care le-a făcut oraşul, dar şi de abilitatea autorităţilor de a îmbunătăţi aspectul Capitalei. Olanda a reuşit să ajungă la acest nivel de dezvoltare în 600 de ani, în timp ce România a fost nevoită să recupereze foarte mult în doar 20 de ani.”

Cei doi primari au discutat şi despre problema comunităţilor de rromi din Bucureşti şi din Rotterdam şi despre necesitatea unui efort comun pentru a asigura protecţia socială a rromilor, dar şi accesul lor la educaţie, aceasta fiind principala soluţie pentru integrarea în societate.

Vizita primarului oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, la Bucureşti

Martie 2013: Vizita primarului Ljubljanei, Zoran Joankovic, la Bucureşti

Cei doi edili au discutat despre experientele proprii in ceea ce priveste cele doua Capitale, precum si despre diverse proiecte de parteneriat si cooperare, in diverse domenii, cultural, social, infrstructura, dotari edilitare, etc.

Primarul General i-a prezentat omologului său strategia de dezvoltare a oraşului Bucureşti şi proiectele pe care Municipalitatea le are în vedere în viitor. Discuţia a continuat pe tema proiectelor de parteneriat între cele două oraşe, în diverse domenii: cultural, social, infrastructură, dotări edilitare etc.

’’Ȋncercăm să obţinem o dezvoltare armonioasă a oraşului: ne-am axat pe proiectele de infrastructură pentru a închide cele trei inele de circulaţie ale Capitalei, în aşa fel încât bucureştenii să poată circula în condiţii normale şi pentru a elibera centrul oraşului de autoturisme. Ȋn privinţa parcărilor, am gândit strategia oraşului pe baza a două componente: parcările din zona centrală, subterane, care să conducă la creşterea spaţiului dedicat pietonilor şi parcarile dintre blocuri sau de reşedinţă.’’

Primarul Ljubljanei, Zoran Jankovic, s-a declarat impresionat de Arena Naţională, pe care a dorit în mod special să o viziteze, încă de când Bucureştiul a organizat aici anul trecut Finala Europa League.

’’Bucureştiul este un oraş frumos. S-a schimbat foarte mult în ultimii opt ani, atunci când l-am vazut ultima oară. Am fost în această dimineaţă la Arena Naţionala. Aveţi un stadion frumos şi mi s-a povestit de constructorii germani care au lucrat la realizarea lui. Şi noi, în Ljubljana am deschis un stadion nou, are doar 16 mii de locuri, dar UEFA l-a catalogat drept unul dintre cele mai frumoase din Europa.’

Cei doi edili au discutat şi despre priorităţile comune ale celor două municipalităţi, cum ar fi o mai bună accesare a fondurilor europene sau colectarea şi reciclarea deşeurilor, dar şi despre posibilitatea introducerii unei linii directe de zbor între Bucureşti şi Ljubljana, care să ajute la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două capitale.

Vizita primarului Ljubljanei, Zoran Joankovic, la Bucureşti

Primarul Ljubljanei, Zoran Jankovic, s-a declarat impresionat de Arena Naţională

Februarie 2013: Ȋntâlnire cu primarul oraşului Ingolstadt, dr. Alfred Lehmann

Primarul General, Sorin Oprescu, s-a întâlnit, la sediul Primariei Generale, cu primarul oraşului Ingolstadt, dr. Alfred Lehmann. Cei doi edili au avut o serie de discuţii cu privire la StrategiaUniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar şi pe marginea mai multor proiecte de investiţii şi infrastructură din Bucureşti şi din Ingolstadt.

Primarul General, Sorin Oprescu:
Cred cu tărie că este vremea discuţiilor directe între oraşe şi sper să reuşim ca, în intervalul 2014 – 2020, să absorbim mai multe fonduri europene decât am reuşit până acum. Subliniez importanţa conectării Bucureştiului la reţeaua dunăreana, alături de celelalte oraşe riverane, demersurile actualei administraţii urmărind asigurarea participării în procesul decizional ce vizează Strategia Dunării. Este esenţială şi dezvoltarea comunităţilor de pe malurile Dunării, multe dintre acestea fiind în prezent aşezări rurale. De altfel, am discutat la sfârşitul anului trecut şi cu primarii oraşelor Sulina, Tulcea, Galaţi, Brăila şi Giurgiu, care m-au onorat cu încrederea acordată, încredinţându-mi mandatul de a vorbi în numele lor la Regensburg, la lucrarile Forumului anual privind strategia UE pentru Regiunea Dunării”.

Dr. Alfred Lehmann, primarul Ingolstadt:
Avem avantajul că suntem un oraş cu deschidere directă la Dunăre, dar din păcate, în zona Ingolstadt, fluviul nu este navigabil, pentru că este prea aproape de izvor. Suntem foarte interesaţi de această Strategie a Dunării, pentru că este un proiect de viitor care va contribui esenţial la dezvoltarea oraşelor. Sperăm să intram în vizorul Uniunii pentru a deveni parte a acestei Strategii.

Ȋntâlnire cu primarul oraşului Ingolstadt, dr. Alfred Lehmann

Ȋntâlnire cu primarul oraşului Ingolstadt, dr. Alfred Lehmann

Mai 2012: Vizita la București a Primarului Orasului Sofia, Yordanka Fandakova

Cei doi oficiali au discutat despre problemele celor două orașe, printre care soluțiile identificate pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân, dar și pentru rezolvarea problemelor de infrastructură rutieră. Pentru a prezenta soluțiile identificate de Municipalitate în vederea soluționării problemei câinilor fără stăpân, cei doi primari au vizitat Centrul Zonal de protecție, îngrijire și adopție a animalelor fără stăpân, DogTown, din Uzunu, Județul Giurgiu.

Sorin Oprescu: “Sunt convins că cetățenii Sofiei, la fel ca și cei ai Bucureștiului, își doresc să nu mai vadă câini pe stradă. Managementul câinilor comunitari începe și se termină atunci când ai la dispoziție un adăpost de mare capacitate. Aceasta este soluția pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. În Centrul Zonal de protecție, îngrijire și adopție a animalelor fără stăpân câinii vor fi sterilizați, îngrijiți și pot fi adoptați de iubitorii de animale. Din anul 2008 de când am fost ales Primar General, am vrut să aloc resursele necesare pentru construirea unui adăpost de mare capacitate, dar majoritatea din Consiliul General al Municipiului București a refuzat constant acest lucru. Am găsit această soluție, cointeresând oamenii de afaceri și ONG-ul Portico, astfel încât Dogtown a fost construit exclusiv din bani privați, de oameni care au dorit să facă ceva pentru câinii fără stăpân. Am căutat această soluție pentru că intotdeuna m-am opus eutanasierii. Cred că aceasta este soluția: câinii să fie monitorizați și îngrijiți împreună cu ong-urile din domeniu.

Primarului orasului Sofia, Yordanka Fandakova, la Bucuresti

Primarului orasului Sofia, Yordanka Fandakova, la Bucuresti

 

Mai 2012: Viceprimarul orașului Seoul, Kim Hyeong Joo, în vizita la București

Viceprimarul oraşului Seoul, Kim Hyeong Joo, a fost invitat la București, pentru a urmări finala UEFA Europa League. Cu ocazia acestei vizite, cei doi oficiali au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea celor două orașe în ceea ce privește infrastructura și transportul urban. Încheierea memorandumului vizează în special dezvoltarea unor domenii precum infrastructura, transportul urban sau turismul, folosind experienţa şi tehnologia IT&C, mai ales în condiţiile în care Coreea de Sud şi România se clasează pe primele poziţii ale clasamentului mondial în ceea ce priveşte accesul la internetul de mare viteză.

Astfel, potrivit declaraţiilor primarului Sorin Oprescu, bucureştenii s-ar putea deplasa mult mai uşor în viitor cu ajutorul unor trenuri de mare viteză, ce vor putea fi realizate în parteneriat public privat cu Primăria din Seoul.

Viceprimarul orașului Seoul, Kim Hyeong Joo, la București

Viceprimarul orașului Seoul, Kim Hyeong Joo, la București

 

Mai 2012: Primarul oraşului Ankara, Melih Gokcek, în vizită la București

Vizita primarului Ankarei a venit ca urmare a invitaţiei remise acestuia de primarul Capitalei, de a urmări finala UEFA Europa League în Bucureşti. Cu aceasta ocazie, cei doi oficiali au continuat dicuţiile cu privire la proiectele stabilite în urma parteneriatului definitivat în urma vizitei lui Oprescu la Ankara.

Mergem înainte şi încercăm să facem ceea ce ne-am propus împreună, de la parcuri, iluminatul ecologic al oraşului, şi până la centrele de copii, care pentru mine au fost un exemplu. Data viitoare vreau să vă arăt locaţiile pe care am început să le amenajăm şi sper ca multe lucruri din cele pe care ni le-am propus să reuşim să le finalizăm’’, a spus Oprescu.

Primarul Ankarei, Melih Gokcek, la București

 

Noiembrie 2011: Tom Jones, în concert la București

Tom Jones la Bucuresti

Tom Jones la Bucuresti

 

Mai 2011: Silvio Berlusconi, în vizită în București

Sorin Oprescu i-a înmânat lui Silvio Berlusconi placheta oraşului, dar şi o monografie a Bucureştiului de la începuturi până în secolul al XIX-lea. Premierul italian i-a oferit primarului Capitalei un set de cravate confecţionate în cea mai veche ţesătorie din Italia, inscripţionate “Marinella per Silvio Berlusconi”.

Sorin Oprescu: “A fost o vizită de curtoazie a domnului Berlusconi, care a venit să ne cunoască. Pot să vă spun că tratează cu multă seriozitate problema românilor în Italia şi ştie foarte bine că a început să funcţioneze un cabinet la Roma, pe care sperăm să îl punem pe picioare împreună, ca să îi putem ajuta pe ai noştri mai mult”.

Silvio Berlusconi la București

Silvio Berlusconi la București

 

Mai 2011: Întâlniri cu Ambasadori de Ziua Europei

 

Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, mai 2011

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, mai 2011

 

Septembrie 2010: Întâlniri cu Ambasadori la Ateneul Român

 

Ambasadorul Chinei la Bucuresti, septembrie 2010

Ambasadorul Armeniei la Bucuresti, septembrie 2010

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, septembrie 2010

 

Decembrie 2010: Primarul capitalei Turciei, Ankara, în vizită la București

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a înmânat marți Cheia Orașului omologului sau turc, Melih Gokcek.

Sorin Oprescu: “Vă rog să-mi permiteți să vă ofer Cheia Orașului în semn de prețuire, respect și prietenie pentru ceea ce faceți în orașul dumneavoastră și în Capitala țării și sper că relațiile dintre cele două orașe să se dezvolte în continuare“.

Melih Gokcek : “Pentru mine este o mândrie deosebită să mă aflu aici și reprezintă o semnificație deosebită faptul că prietenul meu, primarul general al Capitalei, a ales să-mi acorde Cheia Orașului. Primăriile pot arăta cel mai bine căldură în relațiile bilaterale care există între cele două țări.

În încheiere, Melih Gokcek a apreciat că Bucureștiul are la conducere un om “care iubește foarte mult acest oraș şi munca de primar” și care desfășoară cu plăcere această activitate. El a adăugat că ocupă fotoliul de primar al Capitalei Turciei de 17 ani și își dă seama foarte bine de intențiile prietenului său Sorin Oprescu, care va realiză multe pentru București.

Primarul Ankarei, Melih Gokcek, în vizită la București, decembrie 2010

 

Iunie 2010: Vizita primarului Romei, Gianni Alemano, la București

Primarul Sorin Oprescu i-a oferit edilului Romei “Cheia Oraşului Bucureşti” şi a primit de la Giovanni Alemanno o copie în miniatură a statuii Lupoaicei, fiind invitat într-o vizită oficială în capitala Italiei, pentru inaugurarea Biroul de Prezenţă a Primăriei Municipiului Bucureşti.

Sorin Oprescu: “Mă onorează şi mă bucură prezenţa dumneavoastră aici la Bucureşti. Roma şi Bucureştiul au fost împreună tot timpul“.

Giovanni Alemanno: “Am rămas foarte impresionat de cât de drăguţ şi de călduros ne-aţi primit. Această vizită dă roade concrete şi importante. Eu cred că după această întâlnire nu va mai exista niciun motiv pentru care să existe neînţelegeri între popoarele noastre. În toate popoarele de pe acest pământ există persoane corecte şi altele mai puţin corecte. Ceea ce trebuie să facem noi e să lucrăm împreună, să colaborăm, să le punem în valoare pe cele corecte, să ajutăm numeroşii români care lucrează la Roma şi pe numeroşii italieni care lucrează în România, pentru că asta este baza raporturilor, relaţiilor noastre“.

Primarul Giani Alemano la Bucuresti, iunie 2012

 

Iunie 2010: Sorin Oprescu decorat de Ziua Națională a Italiei

Primarul General, Sorin Oprescu, a primit ordinul “Steaua Solidarității Italiene” în grad de Mare Ofițer de la Ambasadorul Italiei, E.S. Mario Cospito, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Italiene. Ceremonia de decorare a avut loc pe 2 iunie 2010, la sediul Ambasadei Italiei.

E.S. Dl. Mario Cospito i-a mulțumit Primarului General pentru colaborarea reușită pe care au avut-o de-a lungul anilor și pentru sprijinul acordat comunității italiene din București. Ordinul “Steaua Solidarității Italiene” este o distincție acordată de Președinția Italiei “celor care au contribuit într-un mod deosebit la reconstrucția Italiei“. Onoarea poate fi obținută prin decret prezidențial, la propunerea Ministrului Afacerilor Externe. Distincția poate fi acordată în trei grade: Cavaler, Comandant și Mare Ofițer, acesta din urmă fiind cel mai înalt.

Sorin Oprescu, a primit ordinul “Steaua Solidarității Italiene” în grad de Mare Ofițer de la Ambasadorul Italiei, E.S. Mario Cospito, februarie 2010

 

Aprilie 2010: Mihai Ghimpu, președinte interimar al Republicii Moldova, în vizită la București

Mihai Ghimpu, președintele interimar al Republicii Molodova, a primit Cheia Orașului București, cu care spune că va putea deschide toate ușile de acum încolo, iar primarul general Sorin Oprescu l-a asigurat că vor deschide împreună “poarta ce va întări și mai mult legăturile de suflet între locuitorii Chișinăului și cei ai Bucureştiului”. .

Mihai Ghimpu: “Sunt onorat pentru faptul că dețin Cheia Bucureștiului, pentru că, pentru noi, Bucureștiul este capitala românilor, având în vedere că avem mulți români plecați care locuiesc pe diferite meleaguri. Îmi doresc ca relațiil dintre primarul general al Bucureștiului și primarul general al Chișinăului să fie foarte bune, întrucât Chișinăul are nevoie de București, și am fi foarte bucuroși dacă ați pune umărul și dacă ne-ați da niște proiecte cu care să ne dezvoltăm”. Președintele interimar al Republicii Moldova i-a mulțumit lui Sorin Oprescu pentru sprijinul acordat tinerilor care învață în București, precum și pentru căldura cu care au fost primiți cetățenii moldoveni care locuiesc în Capitală, precizând că ”regimul comunist de la Chișinău, timp de opt ani de zile a făcut tot posibilul să-i împrăștie prin toată lumea”.

Primarul general Sorin Oprescu: “Sper ca, prin acceptarea acestui cadou, să fiţi de acord să deschidem împreuna poarta către o mai intensă modernizare a comunităților noastre, poartă ce va întări și mai mult legăturile de suflet între locuitorii Chișinăului și cei ai Bucurestiului. Salut modul înțelept și echilibrat în care, împreună cu partenerii din Alianța pentru Integrare Europeană, ați reușit să asigurați o guvernare bună a Republicii Moldova și să redeschideți calea dialogului în relațiile cu statele vecine, în special cu România. Avem un potențial excelent de cooperare între cele două capitale înfrăţite.

Mihai Ghimpu la Bucuresti, aprilie 2012

Mihai Ghimpu la Bucuresti, aprilie 2012

Decembrie 2008: Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, în vizită la București

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a avut o întrevedere cu Rudolph W. Giuliani, fostul primar al New York-ului între anii 1994 şi 2001, prilej cu care a aflat că problemele Bucureştiului sunt asemănătoare cu cele ale marelui oraş din SUA.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu: “Sunt impresionat de personalitatea fostului primar al New York-ului, supranumit de jurnalişti “primarul Americii”. Este un tip deosebit, puternic, un om deschis. Mi-a spus să nu mă impacientez de problema circulaţiei, totul este să reziste cetăţenii la măsurile pe care le iau, pentru că niciodată nu o să fie perfect. Important este să nu te sperii de numărul foarte mare de maşini din oraş“.

Vrea să mă vadă la New York şi să îmi arate care au fost modalităţile de rezolvare a problemelor de acolo, fie legate de autostrăzi, fie de clădirile culturale pe care le-a dezvoltat. Îmi povestea că, atunci când a preluat mandatul, era un cartier rău famat în centrul oraşului şi a reuşit să îl transforme în cei opt ani cât a fost primar. I-am spus că vreau să stau la Primărie 12 ani, dacă cetăţenii mă vor”.

Rudolph Giuliani: “Bucureştiul este impresionant. Primul lucru pe care l-am observat este curăţenia din oraş. În ceea ce priveşte traficul, credeţi-mă, traficul este o mare problemă şi în SUA, în marile oraşe precum Los Angeles, New York, în marile oraşe aflate în dezvoltare. În ceea ce priveşte criza economică, ea se întâmplă în toată lumea. Un lucru pe care l-am spus şi primarului este că Bucureştiul nu este singurul afectat. Se întâmplă şi în SUA, sunt sacrificii financiare pe care o să le facem pentru tranziţie, dar muncim împreună”.

Rudolph Giuliani la București, decembrie 2008