Lucrări edilitare sectorul 5

 

În decembrie 2013, Primarul General, Sorin Oprescu, a verificat stadiul lucrărilor de realizare a sistemului rutier din zona București-Măgurele și a explicat că este vorba despre un număr de 81 de străzi unde s-a introdus rețeaua de apa și canalizare, iar pe 64 dintre acestea a fost finalizat și sistemul rutier:

Acum 5 ani Bucureștiul avea încă drumuri pline de nămol, adică străzi fără canalizare și asfalt. Chiar dacă în mare parte aceste străzi nu aparțin Primăriei Municipiului București, ci sectoarelor, le-am preluat în administrare și le-am reabilitat la nivelul anilor în care trăim. Anul acesta am acționat în forță, în special în Sectorul 5, unde era cea mai grea situație. Din 81 de străzi, din zonă București-Măgurele, unde Primăria Capitalei, cu sprijinul Apa Nova, prin programul Bucur, a introdus deja rețeaua de apa și canalizare, pe 64 dintre acestea a fost finalizat și sistemul rutier”.

Primarul General a mai explicat că se mai lucrează la realizarea sistemului rutier pe 17 străzi, la șapte dintre acestea lucrările fiind în curs de finalizare (în procent de 90%), iar restul de 10 străzi se află în diverse stadii de execuție. De asemenea, se mai lucrează la canalizarea pluviala acolo unde este cazul. Lucrările de asfaltare sunt realizate de Administrația Străzilor.


 

MODERNIZAREA CARTIERULUI GHENCEA

În noiembrie 2013, Sorin Oprescu a verificat stadiul lucrărilor de construcție a rețelelor de apă, canalizare și sistem rutier din cartierul Prelungirea Ghencea. Lucrările au fost începute de Primăria Municipiului Bucureşti la sfârşitul lunii iulie 2013 și vizează 24 de străzi „de pământ” din Cartierul Ghencea, preluate de la Primăria Sectorului 5.

Primăria Municipiului București a mai reabilitat peste 236 străzi care nu aveau apă și canalizare.

Stadiul lucrărilor:
Lucrările vizează 24 de străzi așa zise „de pământ” (sistem rutier nemodernizat), din sectorul 5 al Capitalei.
• Cele 24 de străzi fac parte din pachetul preluat de la Primăria Sectorului 5. În momentul preluării străzilor, pe 13 dintre acestea era deja construită rețeaua de apa și canal.
• Lucrările au început la sfârșitul lunii iulie 2013.
• În doar trei luni și jumătate, din cele 24 de străzi, 13 au fost deja finalizate integral (inclusiv trotoare și sistemul rutier aferent).

Străzi finalizate:

1. Str. Ciuleandra
2. Str. Poiana Verde
3. Str. Muncitorilor
4. Str. Furnalului
5. Str. Arefu
6. Str. Nandru
7. Str.Ursa Mica
8. Str. Amza Pellea
9. Str. Lavei
10. Str.Vladimiri
11. Str. Cosmina
12. Str. Garoafei
13. Str. Dantelei.

• Pe 5 străzi a fost construită rețeaua de apa și canalizare și s-a turnat asfalt provizoriu pentru a putea fi practicabile pe timpul iernii, urmând că, de îndată ce vremea ne va permite, să se realizeze și sistemul rutier.

1. Str. Voinței
2. Str. Consumului
3. Str. Cooperatiei
4. Str. Dărvari
5. Str. Floare de Gheață.

• În acest moment se lucrează la rețeaua de apă și canalizare pe Str. Bulgăruș, iar pe Str. Ghidiceni se lucrează la rețeaua de canalizare.

• În primăvară, imediat ce condițiile meteo o vor permite, se vor începe lucrările și pe restul de 4 străzi.

1. Str. Ghidiceni
2. Intr. Ghidiceni
3. Str. Scurtă
4. str. Tigveni

Valoarea lucrărilor executate până în prezent pentru lucrările din cartierul Prelungirea Ghencea se ridică la 13 milioane de lei.

 

INVESTIȚII REALIZATE DE PMB ÎN PERIOADA 2008-2013

La sfârșitul anului 2008, 23% din numărul total de străzi din București nu aveau apă și canal (cca. 4,5 % din locuitorii Bucureștiului fiind afectați). În cei cinci ani 2008-2013, s-a reușit scăderea procentului străzilor „de pământ” (sistem rutier nemodernizat), lipsite de apă și canalizare, de la 23% la 7% (cca 1,4% – încă cel puțin 28.000 de bucureșteni beneficiază acum de apă și canal).

În anul 2008, un număr important de cartiere vechi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apa și canalizare de numai 45-50%. Astfel, s-a hotărât demararea unor proiecte de mare anvergură de către Primăria Municipiului București.

Cartierele care se aflau în această situație erau:

• Cartierele Vatra Nouă, Chitila Triaj, Străulești, Băneasa (sectorul 1)
• Cartierele Andronache, Ion Creangă (sectorul 2)
• Cartierul Olimpia (sector 3)
• Cartierul Progresului și cartierul Apărătorii Patriei (sectorul 4)
• Cartierul Giulești Sârbi (sectorul 6).

Până în noiembrie 2013, lucrările propuse la rețelele de alimentare cu apa și canalizare au fost finalizate în toate cartierele mai sus menționate, realizându-se investiții care însumează:

• 213 străzi
• 67 km rețea publică de alimentare cu apă
• 71,39 km rețea publică de canalizare menajeră
• 6,5 km rețea publică de canalizare pluvială
• 45,3 km sistem rutier.

Au fost de asemenea realizate:

• 4 stații de preepurare a apelor pluviale
• 6 stații de pompare a apelor uzate menajere
• stație de pompare apa potabilă.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, 24 noiembrie 2013:

„La sfârșitul anului 2008, 23% din numărul total de străzi nu aveau apă și canal, dar din 2008 până acum am reușit să scădem procentul străzilor lipsite de apă și canalizare, de la 23% la 7%. Astfel, zone importante din Capitală beneficiază acum de infrastructură rutieră demnă de anii pe care îi trăim și mă refer la cartiere ca: Vatra Nouă, Chitila Triaj, Străulești, Băneasa, Andronache, Ion Creangă, Olimpia, Progresului, Apărătorii Patriei, Giulești Sârbi.”

În ultimii cinci ani, Municipalitatea a reabilitat peste 200 de străzi care nu aveau apă și canalizare în zece mari cartiere din Capitală. Investițiile vor continua, astfel încât în anul 2015 procentul străzilor „de pământ” să fie zero și să nu mai existe străzi nemodernizate în Capitală.

Valoarea investițiilor realizate de Municipalitate în ultimii cinci ani în modernizarea străzilor fără apă și canal din București se ridică la 338.366.271,4 lei (TVA inclus).

Aceste investiții reprezintă strict investitiile Primăriei Municipiului București, investiții care au fost completate de cele realizate de operatorul SC APA NOVA BUCUREȘTI SA prin Programul Bucur.

În cadrul programului de investiții Bucur, demarat oficial în septembrie 2011, au fost finalizate, în anul I și II, lucrări în toate sectoarele municipiului București pe un număr de aproximativ 110 străzi, însumând 30,000 km rețea publică de alimentare cu apa și 42,500 km rețea publică de canalizare menajeră, respectiv 9 stații de pompare ape uzate.