Finala Europa League

 
Primarul General al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Oprescu:

„Ziua de 9 mai 2012 va rămâne în istorie. A fost ziua în care milioane de oameni au privit către Bucureşti şi au fost impresionaţi de ceea ce au văzut. Am demonstrat că SE POATE! Am arătat ca Bucureştiul nu este cu nimic mai prejos faţă de celelalte capitale ale lumii. Avem un stadion extraordinar, avem un public şi oameni minunaţi şi iată că putem excela şi în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente de mare anvergură. De asemenea, am arătat lumii o altă faţă a Capitalei şi a României, o faţă frumoasă, dar care era mai puţin cunoscută.

Sunt foarte încântat de faptul că am reuşit să oferim suporterilor români şi spanioli o astfel de bucurie. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără Stadionul Naţional şi fără eforturile făcute de o întreagă echipă de oameni cărora vreau să le mulţumesc.

Am reuşit împreună să creăm o imagine foarte bună Bucureştiului şi României, o imagine pe care o merităm. Am reuşit să spargem şabloanele care există în legătura cu românii şi am arătat întregii lumi ceea ce suntem şi ceea ce putem face. Sunt mândru că sunt bucureştean!

Am dorit ca totul să fie sub control şi am luat în calcul fiecare element pentru a fi complet pregătiţi:

Ȋn primul rând, siguranţa a fost cuvântul de ordine. Ȋn acest sens, pe durata meciului au fost mobilizaţi 2.900 de poliţişti (din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei Capitalei şi Brigăzii Poliţiei Rutiere). Este vorba de 800 de agenţi de circulaţie. Ȋn plus au fost mobilizati 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri şi 100 de poliţişti de frontieră. Ȋn total 5.400 de persoane încadrate la Ministerul de Interne au colaborat cu noi pentru buna desfăşurare a acestui eveniment. Plus cei 280 de angajaţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, suporterii au fost monitorizaţi cu 90 de camere video pe toate străzile care au dus spre”Arena Naţională”, în total 31 de intersecţii.

Ȋn al doilea rând, RATB a suplimentat numărul maşinilor scoase pe traseu cu 45 de autobuze şi a circulat pe linii speciale pentru asigurarea transportului suporterilor între Aeroportul Henri Coandă, zonele pentru suporteri din centrul Capitalei şi Stadionul Arena Naţională. Alte 55 de autobuze au fost suplimentate pentru transportul public obişnuit. Maşinile au circulat la interval de 5 – 7 minute. Ȋn acest fel, am facilitat deplasarea suporterilor prin Bucureşti.

Ȋn al treilea rând, am avut pregătite măsuri speciale de intervenţie şi prim ajutor. Astfel, în incinta stadionului au existat 6 cabinete medicale, semnalizate în limbile spaniolă, engleză şi română, dotate cu personal medical de specialitate, echipamente şi medicamente conform cerinţelor UEFA şi normelor naţionale. Ȋn noaptea meciului, spitalele Floreasca, Elias, Spitalul Universitar şi Spitalul de Oftalmologie, Spitalul Sf. Pantelimon şi Spitalul de chirurgie oro-maxilo-facială “Prof.Dr Dan Theodorescu” au fost pregătite pentru eventuale urgenţe medicale.
Au fost mobilizaţi paramedicii care erau liberi, tocmai pentru se asigura asistenţă medicală pe stadion, fiind pregătite inclusiv maşini de Terapie Intensivă de prim-ajutor. Asistenţa medicală a fost asigurată şi la aeroport, atât pentru sosiri, cât şi pentru plecări. Din fericire nu au fost incidente.

Dimensiunea participării, monitorizată de organele abilitate, a fost după cum urmează:

• Piaţa Constituţiei (zona de fani pentru suporterii Athletic Bilbao: peste 50.000 de oameni);
• Piaţa George Enescu (zona de fani pentru suporterii Atletico Madrid: peste 15 000 de oameni);
• Prin Centrul istoric au trecut peste 30.000 de turişti.

Vreau să le mulţumesc bucureştenilor pentru modul în care au înţeles şi au acceptat rigorile pe care organizarea Finalei le-au presupus şi pentru că au contribuit, prin modul lor de a fi, la imaginea şi succesul acestui eveniment.”

FINALA ÎN PRESA ROMȂNEASCӐ

Jurnalul Naţional, 10 mai 2012:
Fiesta spaniolă de la Bucureşti a atras privirile întregii Europe.

Revista CanCan, 10 mai 2012:
Marele eveniment de pe National Arena a strâns, într-o singură tribună, toată crema României.

Ziarul Financiar, 10 mai 2012:
Bucureştiul a înscris primul gol: cea mai aglomerată zi din istoria aeroportului Otopeni, milioane de euro pentru hoteluri, vânzări duble la restaurant.

Pro Sport, 10 mai 2012:
Meciul lor, finala NOASTRA! Finala Europa League, meciul cu cea mai mare audienta din ultimii 6 ani!

Cronica Română, 10 mai 2012:
Finala Europa League, dincolo de politică, şomaj, criză, salarii, maidanezi, […] şi tot ce ţine de prezentul nostru pestriţ, n-a făcut decât să schimbe în bine “faţa” României. Şi, totodată, să ne pună Capitala pe harta încărcată de istorie a Europei fotbalistice.

Pro TV, 10 mai 2012:
Un eveniment strălucit şi prin prisma invitaţilor de marcă

Antena 1, 10 mai 2012:
National Arena a semănat noaptea trecută cu un uriaş salon VIP.
Au fost invitaţi numai unul şi unul.

Antena 3,10 mai 2012:
Printre zecile de mii de microbişti s-au aflat şi mai multe personalităţi din diferite domenii.
Cu toţii au vrut să vadă cel mai important meci jucat vreodată în România.

Realitatea TV, 10 mai 2012:
Zeci de mii de fani, 5000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, jucători de milioane de euro.
Dar toţi ochii sunt atintiţi spre Bucureşti în această seară.

FINALA ÎN PRESA INTERNAŢIONALӐ

Sinteza Zilei, Antena 3, 10 mai 2012

El Mundo Deportivo, Spania:
Capitala României a devenit oraş spaniol pentru două zile. Peste tot se simte finala, o respiră. Pe străzi este o atmosferă de veritabilă sărbătoare.

Marca, Spania:
Bucureştiul şi al său stadion naţional atrage privirile întregii Europe. La Arena s-a lucrat la ultimele detalii până în ziua Finalei pentru a fi la înălţime pentru o reprezentaţie de gală.

El Correo, Spania:
România a primit cu braţele deschise suporterii spanioli. Totul este bine pus la punct.

Sport, Spania:
Bucureştiul este tot o sărbătoare.

O Jogo, Spania:
Bucureştiul a devenit parte a fiestei spaniole. Toată lumea s-a implicat în organizarea acestui eveniment, merită salutată.

As, Spania:
Bucureşti e la 2.481 km depărtare de Madrid şi la 2.322 km de Bilbao. Spaniolii se simt însă aici precum acasă. Este ca o petrecere în familie.

As, Spania:
Arena Naţională merită. În Europa de Est este întrecut doar de noul şi luxosul Stadion Naţional din Varşovia”.

Corriere dello Sport, Spania:
Un stadion de care românii sunt tare mândri. Au de ce. E frumos şi cochet, seduce din prima.

Agence France Presse, Franţa:
Forţele de ordine, discrete, au supravegheat acest aflux de vizitatori şi unii dintre poliţişti nu au ezitat să se fotografieze cu suporteri ai celor două echipe. Autorităţile române au mobilizat, în măsura posibilităţilor, poliţişti care să aibă un minim de cunoştinţe de limbă spaniolă.

Agence France Presse, Franţa:
Presa română şi-a reglat ceasul după ora spaniolă, cotidianul de sport Gazeta Sporturilor (GSP), cel mai vechi din Europa, publicând miercuri o ediţie bilingvă.

FINALA PRIN OCHII REPORTERILOR UEFA

Vezi comentariile reporterilor UEFA la Bucureşti.

Vezi sumarul Finalei.

Vezi galeria foto de la Finala.