Fără Câini pe Străzi în 18 luni

 

Am înțeles cu toții, în ultimele 4 săptămâni, că problema câinilor fără deținător este una gravă. Nu mă refer la autoritățile publice, pentru că noi am fost permanent conștienți și în alertă. Mă refer la legiuitor, care și-a asumat incoerența deciziilor luate. Legea pentru protecția animalelor, în general, s-a răsfrânt asupra activității de gestionare a câinilor fără deținător, în particular.

Dar, mai ales, sper că auto-intitulații iubitori de animale au înțeles că existența câinilor fără deținător pe stradă reprezintă PERICOL PUBLIC.

Din acest moment, în calitate de Primar General vă anunț că voi purta discuții și voi colabora foarte strâns cu ONG-urile decise să sprijine cu adevărat Bucureștiul și bucureștenii, dar că nu voi mai avea niciun fel de dialog cu IUBITORII DE CÂINI PE STRADĂ.

SITUAȚIA ACTUALĂ

  • Pe străzile Bucureștiului sunt circa 65.000 de câini fără deținător (număr estimat de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, potrivit reglementărilor Organizației Mondiale a Sănătății). Aceștia nu sunt numărați, un recensământ nu ar fi posibil.
  • 11.800 de oameni au fost mușcați de câini fără deținător în 2012 (număr confirmat de Institutul Matei Balș). Alți 5.000 de oameni mușcați au fost atacați de câinii din propria curte.
  • Municipalitatea are o capacitate de adăpostire de 800 de locuri în prezent (200 la Pallady și 600 la Mihăilești), cu posibilitate de extindere cu încă 500 de locuri la Mihăilești, în curând.

PLANUL PENTRU REZOLVAREA PROBLEMEI CÂINILOR DE PE STRĂZI

Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic. Plecând de la aceste realități, am stabilit un plan în mai multe etape pentru eliminarea câinilor de pe străzi.

OBIECTIVE

1. 80% mai puțini câini pe străzile Bucureștiului.
2. 90% mai puține mușcături provocate de maidanezi.
3. De 3 ori mai multe locuri în adăposturile ASPA.
4. Creșterea cu peste 50% a gradului de adopție a câinilor comunitari.

Planul nostru este să adunăm cel puțin 80% din câinii de pe străzi și să reducem cu 90% numărul oamenilor mușcați de câinii comunitari. Dacă respectăm întocmai obiectivele enunțate, într-un an și jumătate Bucureștiul va scăpa de câinii de pe străzi.

TERMEN DE REALIZARE

18 luni

ETAPE

1. Colectare
2. Adăpostire
3. Deparazitare / sterilizare
4. Adopție
5. Control post-adopție.

IMPLEMENTARE

Ce face Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA)?

Colectează câinii de pe stradă. ASPA își asumă că poate captura 80% din câinii de pe străzi în 300 de zile lucrătoare (18 luni calendaristice), cu o rată de prindere de la 150 până la 200 de câini pe zi. Îi adăpostește 14 zile lucrătoare, conform termenului stabilit de lege, îi deparazitează, îi vaccinează și îi sterilizează. Dacă nu sunt revendicați în 7 zile, în următoarele 7 zile câinii deja deparazitați, vaccinați și sterilizați, vor fi încredințați spre adopție.

Cum pot sprijini bucurestenii și ONG-urile acest proiect?

Adoptând câinii din adăposturi. Ținta de adopție: 140 de câini / zi.
Sperăm ca iubitorii de animale, cei adevărați, să adopte cel puțin 50% din câinii pe care îi prindem.

Persoanele sau organizațiile neguvernamentale care își asumă îngrijirea lor trebuie să știe că acum avem dreptul prin lege să verificăm dacă animalele pe care le-am încredințat spre adopție au fost abandonate. Iar abandonul este infracțiune. Vom aplica legea nu pentru că vrem să descurajăm iubitorii de animale, ci pentru că ne dorim rezolvarea acestei probleme.

MĂSURI ADOPTATE

Am suplimentat numărul echipelor de capturare: 12 mașini, cu câte 3 prinzători fiecare.

Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare în adăposturile publice. Avem 800 de locuri în prezent și încă 500 gata în câteva săptămâni. Vrem să ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere să se poată desfășura într-un ritm mult mai alert.

Am prioritizat acțiunile:

  • 20% din efectivele de intervenție vor fi la grădinițe, creșe, școli, pe străzile aglomerate.
  • Strângem câinii potrivit unui plan teritorial care cuprinde 187 de zone (abordare sistematică).
  • Acționăm zilnic în zonele cu risc crescut și, în primul rând, asupra haitelor.
  • Răspundem solicitarilor de intervenție rapidă unde sunt raportate mușcături, 24 ore pe zi. În cazul în care nu suntem solicitați, 80% din efective vor ataca zonele cu potențial de risc identificate.
  • Am înființat numărul 021/9844 pentru reclamații și urgențe – funcționeaza non-stop. Cetățenii pot anunța existența haitelor, a câinilor periculoși, eventuale atacuri, iar noi dispunem de echipe permanente pentru intervenții.
  • Am înființat Tel Verde 0800800877 pentru adopții (număr gratuit).
  • Am prelungit programul de adopții de la 3 la 5 zile, pentru a evita cozile și indisciplina. De acum înainte, puteți merge la Pallady sau la Mihăilești de luni până vineri, între orele 10.00-15.00.

CONCLUZIE

Ne propunem ca, într-un an și jumătate, să colectăm 80% din câinii de pe domeniul public. În câteva luni vrem să avem o capacitate de până la 3300 de locuri în adăposturile ASPA.

Vrem să vă creăm posibilitatea să adoptați cât mai mulți căței. Așa că vom încuraja adopțiile printr-o campanie de informare. Însă nu ne vom opri la asta. Vom verifica dacă oamenii sau ONG-urile care își asumă îngrijirea câinilor și fac acest lucru. Reamintim că abandonul reprezintă infracțiune.

Așa că vă invit să fiți iubitori de animale, asumându-vă îngrijirea lor, și nu iubitori de câini în stradă !