Complexul Ominis

 

Pe 30 mai 2014, Complexul de Servicii Sociale Ominis din Sectorul 4 și-a deschis porțile pentru persoanele defavorizate: copii, bătrâni și persoane cu handicap. Complexul are o suprafață de 3800 de mp și deservește zilnic un număr de 300 de persoane.

Primarul General a arătat că acest complex este primul centru din Capitală care integrează în același spațiu mai multe tipuri de servicii sociale.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, 30 mai 2014:

Sunt bucuros că astăzi punem la dipoziția comunității cel mai modern complex de servicii sociale din București. Până nu demult, aici existau niște clădiri degradate, un spațiu insalubru, iar de astăzi aici funcționează un centru destinat protecției categoriilor sociale vulnerabile, copii, bătrâni și persoane cu handicap. Prin serviciile oferite în cadrul acestui complex am urmărit, de fapt, să respectăm trei principii esențiale: dezvoltare, funcționare și protecție socială“.

Primarul Capitalei a explicat că în cadrul acestui complex funcționează o creșă, o grădiniță, un centru de formare profesională, un centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, bibliotecă, magazin social, cantină și spălătorie socială, precum și un centru de zi pentru persoanele vârstnice dar și pentru copiii cu dizabilități.

Sorin Oprescu a subliniat că Municipalitatea dorește să implementeze astfel de proiecte în toate sectoarele Capitalei: ” Nu- mi rămâne decât să mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru ca acest centru să arate astăzi așa cum arată. Îmi doresc din tot sufletul ca, în funcție de resursele financiare disponibile, acest centru să poată fi multiplicat și în celelalte sectoare”.

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București:

Ideea acestui centru de servicii grupate în același loc pentru anumite categorii de persoane defavorizate ne-a venit în urma unei vizite de lucru pe care Primarul General, Sorin Oprescu, a întreprins-o în urmă cu 4 ani în Turcia, acolo unde, în ultima vreme, serviciile sociale au cunoscut o dezvoltare exponențială și extrem de benefică pentru cetățenii acelei țări. În urmă acestei vizite am rămas în contact cu experții în servicii sociale din această țara care ne-au consiliat și ne au sfătuit cum să învățam din greșelile lor, astfel încât să reușim să avem și în România un complex de o asemenea anvergură“.

Detalii tehnice

În cadrul OMINIS vor funcționa:

Centrul de formare profesională pentru profesioniștii din sistemul de asistență socială și categoriile defavorizate:

- are o capacitate de 30 de locuri.
- va găzdui numeroase cursuri gratuite de specializare și calificare organizate de DGASMB pentru a veni în sprijinul celor care doresc să se perfecționeze în domeniul de asistență socială, florari, decoratori, peisagiști, îngrijire copii etc.
- anual se pot califica aici 500 de persoane.

Centrul de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani (creșa):
- are o capacitate de 30 de locuri
- oferă o alternativă modernă de puericultură pentru părinții care doresc să se întoarcă la serviciu.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice:
- are o capacitate de 18 locuri
- prima inițiativă a Primăriei Capitalei în acest sens, în vederea prevenirii instituționalizării persoanelor vârstnice.
- bătrânii care nu pot fi lăsați singuri acasă pe timpul zilei vor putea fi aduși dimineața la acest centru de către aparținători și luați seara.
- vârstnicii vor beneficia de asistență medicală primară, trei mese pe zi și diverse activități de socializare, precum și activități în aer liber.

Centrul de zi pentru copii 3-6 ani:
- are o capacitate de 20 locuri
- va funcționa în regim de grădiniță cu program scurt și program prelungit.

Centrul de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist:
- are o capacitate de 20 locuri
- personal specializat va oferi servicii specifice tulburărilor de spectru autist, prea puțin abordate de serviciile sociale publice și private din București.

Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități:
- are o capacitate de 23 locuri
- va oferi servicii copiilor cu dizabilități care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscriși în sistemul public de învățământ.

Biblioteca și punctul de comunicare informatică:
- vor fi dotate cu calculatoare și internet
- aici persoanele vârstnice și copiii ale căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruiți și încurajați să comunice prin mijloace moderne (skype etc).

Biroul de informare:
- toate persoanele interesate cu privire la drepturile consumatorilor și drepturile de asistență socială vor fi informate cu privire la drepturile pe care le au în cadrul sistemului de asigurări și asistență socială.

Spălătoria socială:
- are o capacitate de 10 mașini de spălat și 10 uscătoare
- este destinată categoriilor defavorizate care nu dispun de infrastructura casnică necesară.

Cantina socială:
- are o capacitate de 120 persoane/zi)
- este destinată copiilor și adulților care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv.

Policlinica socială:
- aici se vor oferi servicii medicale gratuite (diverse specializări) atât copiilor, cât și adulților.

Magazin comunitar gratuit:
- un concept unic în România
- persoanele fără posibilități materiale pot obține diverse produse alimentare și nealimentare (provenite din donații individuale și corporate) în schimbul prestării unor ore de voluntariat în cadrul complexului OMINIS.