Arena Naţională

 

Primarul General al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Oprescu:

„La începutul mandatului meu, acolo era doar o groapă. Ȋn trei ani am reuşit să ridicăm o Arenă ce rivalizează cu marile stadioane din Europa. Finalizarea stadionului (în august 2011) a reprezentat miza intrării ţării noastre în circuitul competiţiilor organizate la nivel internaţional şi a adus un plus de imagine Capitalei şi României.”

Arena Naţională este unul dintre puţinele stadioane din Europa realizat la standard ELITE ceea ce înseamnă o recunoaştere a Bucureştiului de către UEFA ca punct important pe harta celor mai moderne şi reprezentative locaţii de organizare a unor competiţii internaţionale, de înalt nivel. Aici au fost organizate, până în prezent, 18 întreceri sportive la care au participat aproximativ 400.000 de spectator. Cu prilejul evenimentului Noaptea Albă a Arenei Naţionale, peste 100.000 de persoane au vizitat acest stadion.

Pe 9 mai 2012 Arena Naţională a găzduit cel mai mare eveniment sportiv pe care l-a organizat Bucureştiul zilelor noastre, Finala UEFA Europa League. Acest eveniment a adus în Capitală peste 40.000 de turişti străini şi a crescut vizibilitatea ţării şi a Capitalei prin transmisia Finalei de către 3 televiziuni pentru un număr estimat de cel puţin 60 de milioane de telespectatori.

1. OBIECTIVE

➞ Construirea unui stadion modern, care să rivalizeze cu marile stadioane din Europa.
➞ Intrarea României în circuitul competiţiilor organizate la nivel internaţional.
➞ Asigurarea unui plus de imagine Capitalei şi României.

2. PERIOADA DE REALIZARE

mai 2008 – august 2011

3. VALOAREA INVESTIŢIEI

Valoarea totală a contractului este de 614.214.792,78 RON, exclusiv TVA.

4. ETAPELE DEZVOLTӐRII PROIECTULUI

La Arena Naţională lucrările au început în mai 2008, după ce a fost terminată demolarea vechiului stadion din Complexul Sportiv „Lia Manoliu“. Inaugurarea noului stadion a avut loc pe 6 august 2011 prin evenimentul Noaptea Albă a Arenei Naţionale, la care au luat parte peste 100.000 de bucureşteni.

2008:
• 20 mai 2008: este emisă autorizaţia de construcţie.
• 21 mai 2008: se dă ordi¬nul de începere a lucrărilor.
• 13 noiembrie 2008: are loc prima vizită de evaluare a stadiului fizic al lucrărilor la stadion, făcută de o Delegaţie UEFA condusă de preşedintele acestui for, Michel Platini.

2009:
• Se finalizează lucrările de structură rang inferior, tribuna I, tribuna a II-a şi peluza sud şi se montează gradenele.
• Se finalizează lucrările de fundaţii la peluza sud şi se încep lucrările la pereţii de subsol.
• Se execută lucrările la rang superior, tri¬buna I, tribuna a II-a şi peluza sud, în proporţie de 70% exclusiv montarea gradenelor.
• Se realizează 96 din cei 120 de stâlpi perim¬etrali.
• Se execută lucrările de instalaţii în proporţie de 20%.

August 2010:
• Se finalizează structura de rezistenţă şi structura metalică a acoperişului.
• Se montează gradenele şi scaunele la peluza nord.
• Se realizează sistematizarea exterioară apă-canal.

August 2011:
• 06 august 2011: are loc inaugurarea stadionului.

Primarul General al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Oprescu:
“Lucrările la Arena Naţională s-au încheiat, iar stadionul este pregătit să primească suporteri la întrecerile sportive şi spectatori la concerte. Sunt fericit că am contribuit larealizarea acestei construcţii, denumită de mass media noua bijuterie a Bucureştiului.Sunt onorat şi mândru să predau stadionul celor care îl deţin de fapt: cetăţenilor României! Bucureştenilor mei le mulţumesc pentru răbdare şi pentru înţelepciunea cu care au acceptat ca mare parte din contribuţia lor la bugetul local să fie folosită pentru realizarea acestui proiect de interes naţional”

Michel Platini, preşedintele UEFA:
“Sunt încântat de ce am văzut, aţi făcut un stadion frumos. O ţară precum România avea nevoie de un stadion naţional modern”.

5. CARACTERISTICI

➞ 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 la tribuna I.
➞ 270 de locuri destinate persoanelor cu handi¬cap, inclusiv însoţitori (lift, rampe, toalete special amenajate).
➞ 94 de căi de acces – intrarea spectatorilor pe stadion se poate realiza în 20 de minute.
➞ 40 de scări de evacuare, 8 scări monumentale – la nevoie, stadionul poate fi evacuat în 7-8 minute.
➞ Dimensiunea Stadionului se încadrează în stan¬dardele UEFA: 105 metri lungime, 68 metri lăţime.
➞ Acoperişul este retractabil – stadionul poate fi utilizat 365 de zile pe an.
➞ Acoperişul are o suprafaţă de 29.600 metri pătraţi, din care 9650 de metri pătrati este suprafaţa acoperişului interior retractabil.
➞ 4 ecrane gigantice a câte 30 metri pătraţi fiecare.
➞ Băncile tehnice vor fi la nivelul gazonului şi sunt prevăzute cu sisteme de încălzire a scaunelor.
➞ Terenul de joc este prevăzut cu sistem de încălzire cu agent termic.
➞ Parcarea subterană are 192 locuri.
➞ Parcare supraetajată va avea 1200 locuri.

Nocturnă şi sonorizare:
➞ Instalaţia de nocturnă are 264 reflectoare, cu un total de 2000 lx.
➞ Gradenele sunt iluminate cu 80 de reflectoare, 2 bucăţi pe fiecare arc.
➞ Acoperişul fix este iluminat ambiental cu alte 80 de reflectoare, 2 pe fiecare stâlp metalic.
➞ Cub video cu 4 ecrane de 30 mp fiecare.
➞ Instalaţia de sonorizare: 120 difuzoare de mare putere, montate la nivelul acoperişului fix intercalat cu reflectoarele de nocturnă şi 20 de difuzoare montate la cubul video.

Dotări speciale
➞ Săli de conferinţe şi restaurante, pentru diferite tipuri de evenimente, în afara celor cu caracter sportive.
➞ Două subsoluri unde sunt amenajate locurile de parcare, spaţiile tehnice şi cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor şi reprezentanţilor presei, precum şi accesului sportivilor.
➞ Etajul I este destinat lojelor VIP.
➞ Etajul II cuprinde inelul de distribuţie a circulaţiei pentru spectator – capacitate de 35.450 locuri.
➞ 7 puncte de prim-ajutor.
➞ Puncte de Intervenţie/Siguranţă (Pompieri: 1, Poliţie: 7, Cabinet antidoping: 1).
➞ Presă (19 poziţii pentru camere de televiziune, 364 locuri pentru jurnalişti).
➞ 62 chioşcuri cu vânzare.
➞ Parcarea subterană are 192 de locuri.
➞ Parcarea supraetajată va avea 1200 de locuri.

Peste 8000 de muncitori au lucrat la construirea Arenei Naţionale. S-au folosit 67.000 mc de beton, 700 tone de cabluri metalice, 7200 tone de armătură.

Parcare supraterana si teren de sport in imediata vecinatate a stadionului Arena Naţională

Este destinată atât participanţilor la manifestările culturale sau sportive de pe stadion, cât şi locuitorilor din zonă sau celor care se află în tranzit.
Capacitatea este de 1.300 de locuri de parcare, pe patru niveluri (P+3) cu o înălţime de 13,5 metri şi o suprafaţă total construită de 32.400 mp, amprenta la sol fiind de 7.500 mp.
Terasa parcării va fi amenajată special cu terenuri destinate activităţilor sportive, acoperite cu materiale specifice pentru practicarea sporturilor în aer liber (minifotbal, teren de tenis, handbal, baschet) şi are o suprafaţă de 5.500 mp.

Termen de finalizare – sem I – 2012.

Cele doua hale finalizate au fost amenajate pe zona parterului, cu ţarcuri din plasă metalică şI mobilate cu cuşti din lemn. Ţarcurile interioare comunică cu ţarcurile exterioare, dând astfel posibilitatea animalelor să iasă în exterior într-un cadru supravegheat şi strict controlat. Pardoseala ţarcurilor, atât la interior, cât si la exterior, este impermeabilă, uşor de curăţat şi dezinfectat şi este executată din beton cu cuarţ, având astfel o mare rezistenţă la uzura în timp.

Ȋn cadrul adăpostului funcţionează un spital veterinar cu personal medical specializat, în care pot fi desfăşurate toate operaţiunile medicale necesare asigurării stării de sănătate a animalelor.

Spitalul veterinar a fost amenajat cu spaţii pentru recepţie, consultaţii şi tratament, intervenţii chirurgicale, spaţiu pentru terapie intensivă, birouri şi săli pentru medici, vestiare / grupuri sanitare / duşuri şi cameră de gardă, laborator, zonă spitalizare / supraveghere – pensiune, zonă carantină, magazii şi depozite pentru hrană, spălătorie, uscătorie şi cameră centrală / hidrofor.

Zona administrativă pentru personalul de întreţinere a fost dotată cu vestiare / grupuri sanitare / duşuri, sală de mese şi bucătărie, birou, spaţii pentru depozitare hrană, centrală / hidrofor şi magazie pentru unelte.


GALERIE VIDEO

See video  
See video  
See video