9 mai – Ziua Europei

 
Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, 9 mai 2013:

Doamnelor și domnilor,
Domnule Prim-ministru,
Excelențele voastre, reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la București,

Mulțumesc pentru faptul că sunteți aici, că ați răspuns invitației noastre de a sărbători împreună trainica Europă! Este o onoare pentru mine să fiu gazda dumneavoastră, în această zi specială.

Astăzi, 9 mai, pentru noi românii este o dublă sărbătoare:
- E ziua când România s-a proclamat ca națiune de șine stătătoare și stat independent (9 mai 1877)
- Și este ziua aniversară a noii familii a României – Europa.

Faptul că Ziua independenței României coincide cu ziua Europei e un semn divin, cu profunde și subtile semnificații.

Da, cu voi toți, îmi doresc o Românie pro-Europa, care gândește și trăiește în spiritul valorilor europene, dar care este independentă, respectată și egală cu toate țările europene. Îmi doresc, ca și voi, o Românie puternică, dezvoltată, modernă, neîngenunchiată și umilită, care să conteze cu adevărat în rândul țărilor dezvoltate ale lumii. Numai așa România își pune în valoare întregul ei potențial (uman, cultural, economic, geopolitic etc.), îmbogățind prețiosul tezaur european.

În numele Capitalei României, în numele Bucureștiului, vreau să vă spun, cu toată sinceritatea, că noi ne simțim cu adevărat europeni. Consider că suntem la fel de frumoși, de deștepți și de spirituali ca restul cetățenilor Europei.

Anul trecut, exact de 9 mai, aici se desfășura Finala UEFA Europa League, iar Bucureștiul intra cu fruntea sus în rândul capitalelor europene capabile să organizeze manifestări sportive, la cel mai înalt nivel. Zeci de mii de turiști s-au aflat atunci pe străzile Capitalei, ne-au vizitat orașul, s-au bucurat de ospitalitatea recunoscută a românilor. Iar aprecierile nu au întârziat să apară, atât de la nivel înalt, cât și în cronicile apărute în urma evenimentului, în presa internațională.

Bucureștiul este una din capitalele europene care, deși are de recuperat mulți ani, putem spune că a intrat în linie dreaptă în dezvoltarea și modernizarea sa. Vreau ca acest oraș european să devină un motor de bunăstare pentru bucureșteni și trebuie ca împreună să creștem calitatea vieții la nivelul mediei UE.

În prezent, lucrurile s-au așezat pe un făgaș normal. Bucureștiul se dezvoltă sustenabil și face salturi remarcabile spre ceea ce își doresc toți locuitorii săi: un oraș modern, un pol de prosperitate, un spațiu ce oferă multiple oportunități. Pentru mediul investițional aceasta înseamnă stabilitate, predictibilitate și rentabilitate. Eu cred cu tărie că a venit vremea orașelor, tot așa cum cred că astăzi nu ne mai putem permite să ignorăm ceea ce Europa ne transmite: colaborați în cadrul regiunilor, în beneficiul cetățenilor! Împreună orașele pot clădi o Europa mai competitivă și mai puternică!

Avem suportul Uniunii Europene în demersurile noastre, iar Uniunea Europeană se poate baza pe noi. Suntem parteneri serioși ai Europei, care demonstrăm prin fapte și prin respectarea cuvântului dat. Asta e ceea ce cred eu că trebuie să înțeleagă Europa despre România. Iar dacă unii lideri politici de la noi, în încercarea de a-și întări poziția, vor să transmită altceva, atunci e ca și când și-ar vorbi de rău propria mamă. Și devin necredibili.

Sunt onorat de colaborarea cu Antena 3, de faptul că împreună am reușit, prin expunerea acestui steag imens, să arătăm că suntem mândri că facem parte din Uniunea Europeană.

La mulți ani români, cetățeni ai Europei!
La mulți ani România Independentă!
La mulți ani Europa unită!