100 de școli reabilitate

 

Programul “Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din București”, derulat de Municipalitate împreună cu Banca Europeană de Investiții, se apropie de final. Programul vizează 100 de școli, dintre care la ora actuală 80 sunt finalizate complet, 19 sunt finalizate parțial (au fost predate corpuri de școală sau toate corpurile de scoală, rămânând de executat lucrări de amenajare exterioară/anexe), iar o școala este în execuție. Au laboratoare, cabinete, săli de sport, mobilier de ultimă generație, echipamente de înaltă tehnologie.

În ianuarie 2014, Primarul General a verificat stadiul lucrărilor la încă două dintre unitățile de învățământ cuprinse în programul de reabilitare: Școala nr. 311 și Școala nr. 206. Lucrările efectuate la cele două școli au vizat consolidarea structurii de rezistentă a clădirilor, refacerea acoperișului, a instalațiilor, a tâmplăriei interioare și exterioare, a branșamentelor, termoizolarea clădirilor pentru reducerea consumurilor energetice și implicit a costurilor de întreținere a școlii, rețele noi de date-voce, instalații de avertizare incendiu și antiefracție etc.

Unitățile de învățământ au fost, de asemenea, dotate cu mobilier, echipamente IT, echipamente pentru laboratoarele de specialitate și cabinetele medicale.

Primarul General, Sorin Oprescu:
Am văzut astăzi două unități de învățământ unde lucrările sunt în etapă de finisaje, sunt ultimele școli care au fost reabilitate, consolidate și reamenajate. La prima școală am văzut bazinul aproape finalizat, iar în luna aprilie va fi gata. Ne încadram în timp, au trecut atâția ani, au fost greutăți, dar le-am depășit. În primăvară sper să incheiem.

 

ȘCOALA NR.311

Școala nr. 311 este singura unitate de învățământ din programul BEI care va avea bazin de înot.

Realizat în proporție de 85%, bazinul de înot al școlii 311 reprezintă o construcție nouă, având oglinda de apă de 300 mp ( 25m lungime și 12m lățime) și o adâncime de 1,5 până la 1,9m, sala bazinului având o înălțime de 9m.

Fiind o construcție modernă, în soluția structurală aleasă s-a utilizat lemnul stratificat pentru elementele de rezistentă. Mai mult decât atât, conceptul arhitectural al bazinului include, alături de spațiile funcționale adiacente oglinzii de apă, așezarea de balcoane ce permit părinților, profesorilor sau spectatorilor să urmărească antrenamentele sau concursurile de înot.

Bazinul este dotat cu aer condiționat și încălzire proprie, precum și cu suprafețe vitrate mari, care permit iluminarea naturală.

 

ȘCOALA NR.206

Școala nr.206 a fost consolidată și reabilitată și beneficiază, de asemenea, de o nouă sală de festivități cu o capacitate de 450 de locuri.

 

ȘCOALA DE MUZICĂ ȘI ARTE NR.3

Școala de Muzică și Arte nr.3 a fost construită în anul 1881. Aceasta, împreună cu Biserica Sf. Ștefan (monument de arhitectura, secolul XVIII), a făcut parte din ansamblul “Cuibul cu Barza”.

În cadrul programului de reabilitare s-au realizat lucrări de consolidare și reabilitare, precum și construirea unui corp nou de clădire. Unitatea de învățământ beneficiază acum de dotări ultramoderne, mobilier, echipamente IT.

La intrarea în program, dotarea cu instrumente muzicale existentă era insuficientă și cu un grad ridicat de uzură, necorespunzătoare desfășurării în bune condiții a activităților educațional-vocaționale, care reprezintă specificul unității de învățământ.

În aceste condiții, Școala a necesitat și dotarea cu instrumente muzicale de ultimă generație: coarde, viori, viole, violoncel, harpă de concert, chitară clasică, instrumente performate adecvate atât procesului de învățare, cât și susținerii de concerte. În continuare școala va fi dotată cu încă 17 tipuri de instrumente, printre care: pian de concert cu coadă, pianină mecanică, flaut, oboi, clarinet, fagot, chitară electrică, xilofon.

 

GRĂDINIȚA NR. 73

Clădirea în care se află Grădinița Nr. 73 a fost construită, cu aproximaţie, între anii 1900 – 1936, servind în acea perioada ca locuință.

Inițial, instituția de învățământ avea un singur corp de clădire, impropriu desfășurării activităților didactice. Ca urmare, prin programul de reabilitare s-a construit un nou corp de cladire, în timp ce corpul existent a fost consolidat, mansardat și s-au refăcut finisajele interioare și exterioare.

În prezent, instituția de învățământ beneficiază de dotări ultramoderne, cinci săli de clasă, două dormitoare, patru cabinete (informatică, limbi străine, desen, sală de muzică), sală de festivități, birou consiliere părinți, cabinet medical, sală de mese, birou administrativ. Grădinița a fost dotată cu articole de mobilier, aparatură IT (calculatoare, aparatură electronică, sistem de supraveghere) și au fost utilate cabinetul medical și cantina.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei: 
Sunt foarte mândru că reușim să finalizăm un astfel de proiect de amploare. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care se implică în buna desfășurare a lucrărilor, profesorilor și părinților elevilor care învață în aceste unități. Este un moment de mândrie pentru noi toți”.

 

PROGRAMUL “REABILITAREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE DIN BUCUREȘTI”

Programul “Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din București”, derulat de Municipalitate împreună cu Banca Europeană de Investiții, vizează 100 de școli, dintre care 80 sunt finalizate complet19 sunt finalizate parțial (predate corpuri de școala sau toate corpurile de școală – rămânând de executat lucrări de amenajare exterioară / anexe), iar o școală este în execuție.

Lucrările contractate prin programul “Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din Municipiului București” au avut ca obiectiv principal consolidarea structurilor de rezistență a clădirilor, refacerea acoperișurilor, instalațiilor, tâmplăriei interioare și exterioare și a branșamentelor, termoizolarea clădirilor pentru reducerea consumurilor energetice și, implicit, a costurilor de întreținere, rețele noi de date-voce, instalații de avertizare incendiu și antiefracție.

VALOAREA TOTALĂ A PROIECTULUI:

233,58 mil. Euro, din care :
• Surse BEI: 112,2 mil. Euro
• Surse locale: 121,38 mil. Euro (fără TVA sau alte taxe).