Primarul General în vizită oficială în Copenhaga

Cu prilejul vizitei oficiale în capitala Danemarcei, Primarul Capitalei a avut întrevederi atât cu omologul său, Frank Jensen, cât şi cu Preşedintele Consiliului Regional Copenhaga, doamna Vibeke Storm Rasmussen. Vizita a avut ca scop întărirea relaţiilor de cooperare cu administraţia capitalei Danemarcei, cea mai mare municipalitate din Scandinavia, dar şi un puternic centru economic, comercial şi ştiinţific.

Primarul General a reiterat intenţia municipalităţii bucureştene de a realiza cât mai multe parteneriate publice private “pentru că acestea reprezintă, în acest moment, unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare urbană. Dorim, în acest sens, ca cele două municipalităţi să stabilească relaţii bilaterale prin care experţii din Bucureşti şi Copenhaga să colaboreze pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură, planificarea traficului şi mediu.”

Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului Bucureşti:
Sunt impresionat de planul solid de dezvoltare urbană pe care l-aţi implementat cu succes, chiar şi într-o perioadă în care întreaga Europă a traversat, şi încă mai traversează, o perioadă de criză economică. Avem nevoie de experienţa oraşului Copenhaga în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, şi mă refer mai ales la planificarea traficului. Este cunoscut că în Danemarca există o tradiţie veche în ceea ce priveşte mersul pe bicicletă, însă Copenhaga a transformat această variant de transport într-un element esenţial al planificării urbane. Consider că sunteţi cei mai în măsură să acordaţi Bucureştiului expertiza de care are nevoie în această direcţie. Nu în ultimul rând, dorim să cooperam cu oraşul dumneavoastră în cadrul organizaţiei C40-Green Growth Network, creştere verde care presupune investiţii în tehnologii şi infrastructură eficiente din punct de vedere al resurselor şi eficace din punct de vedere al protecţiei mediului.

Un aspect important în relaţiile de colaborare dintre cele două capitale îl reprezintă sprijinul pe care Copenhaga îl poate acorda Bucureştiului în construirea unor incineratoare de deşeuri.

Frank Jensen, Primarul Oraşului Copenhaga:
Vă asigur că suntem deschişi spre o colaborare strânsă şi directă între municipalităţile noastre. Experţii şi specialiştii bucureşteni sunt bineveniţi la Copenhaga, unde pot obţine expertiza necesară pentru dezvoltarea de proiecte importante pentru oraş.

Vezi video:

Primarul General s-a întâlnit şi cu preşedintele Consiliului Regional al capitalei Danemarcei, doamna Vibeke Storm Rasmussen. Principala temă de discuţie a fost posibilitatea încheierii unui acord de cooperare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Asociaţia Spitalelor din Regiunea Copenhaga, în vederea dezvoltării unui sistem nou de gestiune a reţelei de unităţi medicale.

Regiunea Copenhaga gestionează cel mai mare sistem de sănătate din Danemarca şi furnizează servicii de sănătate pentru 1,7 milioane de locuitori, sistemul cuprinzând nouă spitale cu 40.000 de angajaţi.

Cu acest prilej, Primarul General, Sorin Oprescu, a vizitat Spitalul Universitar de Urgenţă “RigsHospitalet” din Copenhaga, unde i s-a prezentat una dintre cele mai moderne secţii de traumatologie din Danemarca.

Spitalul Universitar de Urgenţă “RigsHospitalet” din Copenhaga

Spitalul Universitar de Urgenţă “RigsHospitalet” din Copenhaga

Vezi video:

Cu această ocazie, Primarul General s-a întâlnit şi cu membrii Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Copenhaga, cu care a discutat aspecte  legate de sistemele de sănătate şi contribuţia acestora la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, în contextul global al noilor provocări la adresa sănătăţii.

Reprezentanţii OMS şi Primarul General au căzut de acord asupra faptului că printre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă populaţia oraşelor în zilele noastre sunt obezitatea infantilă cauzată de o alimentaţie nesănătoasă, dar şi epidemiile cu potenţial de transformare în pandemii, în contextul liberei circulaţii a persoanelor.

Municipalitatea bucureşteană derulează,în acest sens, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, mai multe campanii de informare şi educare a copiilor şi tinerilor din şcolile şi liceele bucureştene.

 “Ȋn condiţiile în care viitorul oricărei societăţi îl reprezintă generaţia tânără, iar acesta nu poate fi gândit cu o populaţie bolnavă sau needucată, am convingerea că rolul prevenţiei şi al educaţiei timpurii rămâne unul primordial.” (Sorin Oprescu)

Ȋntâlnire cu membrii OMS

Ȋntâlnire cu membrii OMS